ООН публикува доклад за децата и военните конфликти по света

Докладът съдържа данни и изводи относно въздействието на въоръжените конфликти върху децата и информация за извършени нарушения, както се изисква от Съвета за сигурност на ООН в неговата резолюция 1612 (2005) и следващите резолюции.

0
186
източник: GALLO IMAGES/REUTERS/JАCKY NAEGELEN

На 27 юни 2023 г. Общото събрание на Съвета за сигурност на ООН публикува редовния си доклад за децата и военните конфликти по света през 2022 г. Докладът се изготвя посредством консултации с представители на различни държави.

През 2022 г. децата продължават да бъдат непропорционално засегнати от въоръжени конфликти. Броят на децата, за които е потвърдено, че са засегнати от тежки нарушения, се е увеличил в сравнение с 2021 г. Организацията на обединените нации потвърди 27 180 тежки нарушения, от които 24 300 са извършени през 2022 г., а 2 880 са извършени по-рано, но проверени  през 2022 г. Нарушенията са засегнали 18 890 деца (13 469 момчета, 4 638 момичета, 783 с неизвестен пол) в 24 случая.

Най-големият брой нарушения са убийството (2985) и осакатяването (5655) на 8631 деца, следвани от набирането и използването като войници на 7622 деца и отвличането на 3985 лица под 18-годишна възраст. Деца са били задържани за действително или предполагаемо участие във въоръжени групировки (2496), включително такива, определени като терористични групи от ООН, или за съображения за национална сигурност.

Повече от 12 460 деца, които преди са били свързани с въоръжени сили или групи, са получили закрила или подкрепа за реинтеграция в цивилното общество през 2022 г.

Многобройните конфликти, хроничните кризи и новите въоръжени участници оказват неблагоприятно въздействие върху живота на децата. Военните действия, разпространяващи се в нови райони, допринесоха за увеличаване на тежките нарушения със 140% в Мианмар. Разделянето на въоръжени групи и междуобщностното насилие засегнаха децата, като допринесоха за 135 на сто увеличение на тежките нарушения в Южен Судан.

Нарастването на активността на въоръжените групировки, включително тези, определени от ООН като терористични групи, доведе до сериозно влошаване на ситуацията в централен Сахел, по-специално в Буркина Фасо, което доведе до 85-процентно увеличение на тежките нарушения.

Най-голям брой тежки нарушения са установени в Демократична република Конго, Израел и Държавата Палестина, Сомалия, Сирия, Украйна, Афганистан и Йемен. Мониторингът и проверката на тежките нарушения остава предизвикателство, включително поради ограниченията на достъпа, водещи до недостатъчно докладване на такива нарушения и увеличаване на нарушенията, проверени през 2022 г. Проверените случаи на свързано с конфликт сексуално насилие, извършено срещу деца (1165 деца), намаляват с 12%, но такова насилие продължава да бъде недостатъчно докладвано поради стигматизиране, страх от репресии, вредни социални норми или липса на достъп до услуги.

Потвърдените случаи на набиране и използване са се увеличили с 21 процента, отвличанията с 15 процента и убийствата и осакатяването с 5 процента. Употребата на бойни патрони срещу деца и прекомерната употреба на сила се е увеличила, по-специално в Израел, Палестина и Мианмар.

Има 112 процента увеличение на атаките срещу училища (1163) и болници (647), по-специално в Украйна, Буркина Фасо, Израел, Палестина, Мианмар, Мали и Афганистан.

Приемането на протоколи за предаване на деца, свързани с въоръжени групи и участващи в цивилната защита също е от решаващо значение за стандартизиране на процедурите за превишаване и укрепване на координацията между военни и цивилни участници. 

Впоследствие децата могат да получат достъп до подходящи програми за реинтеграция и подпомагане, съобразени с възрастта и пола и ориентирани към оцелелите. Приемо-предавателни протоколи бяха приети в Буркина Фасо, Нигерия и Филипините.

Напредък е отбелязан и по отношение репатрирането на деца, по-специално от Сирия, в съответствие с принципите на събиране на разделени семейства, зачитане на най-добрия интерес на детето и забрана за връщане на деца на места, където те биха били изложени на риск.