Иран е приет за член на ШОС

Иран е приет в Шaнхайската организация за сътрудничество.

0
265
Иранският президент Ебрахим Раиси присъства на 23-тата среща на високо равнище на Съвета на държавните ръководители на Шанхайската организация за сътрудничество (SCO) чрез видеовръзка в офиса на президента на Иран, в Техеран, Иран, 4 юли 2023 г., кредит: Reuters
В Ню Делхи във виртуален формат се проведе среща на държавните глави на страните от Шанхайската организация за сътрудничество. Иран беше приет за пълноправен член на организацията, което ще укрепи връзките на Ислямската република с Китай и Русия на фона на наложените му от Вашингтон санкции.

Шанхайската организация за сътрудничество е организация за сътрудничество в областта на сигурността и търговията между евразийските държави. Основана е от Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан през 2001 г. Иран стана наблюдател на ШОС през 2005 г. Кандидатурата на Иран за  пълноправно членство беше приета през 2021 г.

Въпреки преговорите за подновяване на споразумението за  ядрената програма на страната, такова все още не е постигнато и едностранните американски санкции срещу страната още са в сила. Иранската икономика е разтърсена от ефектите на тези санкции и глобалната инфлация.

Иран се стреми към повече търговия със страните-членки на ШОС, както и към по-добри отношения с Русия и Китай. Търговията на Иран със страните от ШОС се е увеличила с 31% до повече от 17 милиарда долара от март до август миналата година, според официалната информационна агенция на Ислямската република. През март Китай посредничи в споразумението, което възобнови отношенията между Иран и  Саудитска Арабия.

Пълното членство на Иран в ШОС може да има символична стойност, но е малко вероятно да облагодетелства значително болната икономика на Иран, според енергийния анализатор Умуд Шокри.

Според него недостатъците в пътната и железопътната мрежа на Иран накърняват привлекателността на Иран като транзитен коридор.

През 2017 г. към ШОС се присъединиха Индия и Пакистан.

Наблюдатели в организацията са Афганистан, Беларус и Монголия, а партньорите по диалога включват Турция, Саудитска Арабия, Катар, Египет, Армения, Азербайджан, Шри Ланка и други.