Поне 13 убити палестинци при израелска военна операция в Дженин

0
166

Израелската армия съобщи, че се е изтеглила от окупирания град Дженин на Западния бряг, където бяха убити най-малко 13 палестинци. 

В продължение на две поредни нощи на 3-ти и 4-ти юли израелските сили проведоха военни операции срещу палестинците в бежанския лагер в град Дженин. Сблъсъците между Израел и Дженин се развиват още от март 2022 – Дженин е обект на чести рейдове на армията, осъществени по нареждане на националистическо-религиозното правителство на Израел след поредица от улични нападения, извършени от палестинци, но сега напрежението ескалира още повече.

Градът на Западния бряг е бил атакуван от танкове, над бежанския лагер са били нанасяни удари от въздуха, а електричеството и водоснабдяването са били сериозно повредени, което предизвика хиляди да напуснат домовете си в Дженин.

Израелската армия издаде във вторник съвместно изявление с граничната полиция и органа за ценни книжа, че са извършили „дейности за борба с тероризма в Дженин и лагера Дженин“, както и разузнаване. Израелската армия заяви, че е открила и неутрализирала „подземна шахта, използвана за съхраняване на взривни устройства в сърцето на лагера Дженин“.

Главният говорител на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари написа в „Туитър“, че „няма кътче в лагера, което да не са проверили, включително и центъра му“. „Позволихме на всички жени и деца да напуснат лагера по собствена инициатива“, добави Хагари.

До момента са убити 13 палестинци, а над 100 са ранени. Израелските отбранителни сили признаха, че сред ранените има и цивилни.

Междувременно САЩ са провели остър разговор с израелски официални лица по отношение на ескалиралите събития в Западния бряг. Администрацията на американския президент Джо Байдън предупреди израелското правителство, че няма да стои със скръстени ръце, докато заселниците атакуват палестинците от Западния бряг.

Помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Близкия изток Барбара Лийф в свое изявление изрази скръбта си за жертвите от конфликта, но и подчерта ангажимента на САЩ към сигурността на Израел. Лийф предупреди, че нарастващото насилие на израелски заселници на Западния бряг застрашава усилията на САЩ да включат още арабски държави към мирните споразумения с Израел, особено Саудитска Арабия.

И други американски висши служители са възмутени от факта, че нарастващи групи екстремистки заселници нахлуват в палестински села и извършват колективни нападения. Лийф твърди, че Съединените щати няма да толерират това поведение още дълго, „а Израел няма да успее да запази статута си на правова и демократична държава с основна защита на малцинствата, ако това влошаване на ситуацията в Дженин продължи.“

Висши представители на силите за сигурност в Израел също изразяват недоволството си от сблъсъците в Дженин. „Тези атаки противоречат на всички морални ценности и са националистически тероризъм в пълния смисъл на думата, ние сме длъжни да се борим с тях.“, пишат в издадено от тях комюнике миналата събота.

 

Източници: CNN, AL-Monitor

Автор: Паола Смоличка