ОССЕ в Босна и Херцеговина работи с младите за противодействие на екстремизма

0
1167
Снимка: OSCE/Edib Jahic
Снимка: OSCE/Edib Jahic
Снимка: OSCE/Edib Jahic

Миналата седмица Министерството на отбраната на Босна и Херцеговина и Мисията на ОССЕ в Сараево организираха младежки семинари на тема толерантност и противодействие на екстремизма. Около 100 ученици, педагози и психолози от цялата страна взеха участие в семинарите, провели се в Теслич и Вогоска, с цел да се създадат училищни механизми за борба и превенция на екстремизма сред младите.

“Работата с младежите ще подпомогне мироизграждането и ще прокламира толерантността, базирана на положителна дейност.“, отбеляза посланик Джонатан Мур, ръководител на Мисията на ОССЕ в Сараево. „Това се вписва перфектно с нуждата от качествено образование в Босна и Херцеговина. Нашият приоритет  трябва да бъде разпространението на критичното мислене и широк кръгозор, както и окуражаването на младите да отчитат мнението на другите и да разпознават неравенството и дискриминацията във всякакъв контекст.“, продължи Мур.

Алдин Криван, представител на организацията Super Citizens, подкрепяна от ОССЕ платформа за докладване на престъпления от омраза, обърна внимание на факта, че младите в днешно време предпочитат онлайн медиите пред традиционните средства за информация.“Екстремистките групировки използват Facebook и Twitter, за да набират млади хора и да разпространяват негативни възгледи върху религията и живота като цяло. Ние осъзнаваме, че можем да ползваме същите канали, за да им противодействаме. Те действат като „кибер подпалвачи“ , а ние – като „кибер пожарникари.“, отбеляза Криван.

Ученици също имаха възможност да споделят своите възгледи върху радикализацията и дискриминацията сред младите. Деян Джебич, гимназист от Велика Кладуса, смята, че най-добрият подход е да се организират подобни мероприятия в повече градове, тъй като единствено чрез допълнително образование може да се спре радикализацията. Подобно мнение споделя и съученичката му от Тузла, Елма Сейдинович.“Тези семинари са важни и всички училища трябва да ги организират, за да са адекватни учениците по този проблем и да допринесат за намаляването на риска от екстремизъм в страната.“, споделя Елма.

Проектът допринесе и към по-мащабната кампания на ОССЕ за противодействие на екстремизма. Чрез нея Организацията се опитва да повлияе на радикализацията водеща до тероризъм, като брандира всички свои инициативи в тази насока с хаштага #UnitedCVE.

Източник: OSCE

Превод: Стоян Ангелов