ОССЕ предупреждава за влошаване на кризата в Украйна

0
1008
Снимка: OSCE/Micky Kroell
Снимка: OSCE/Micky Kroell
Снимка: OSCE/Micky Kroell

Представителят на генералния секретар на ОССЕ в Украйна и представител на ОССЕ в Тристранната контактна група, Мартин Сайдик, и ръководителят на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна (СММ), Ертугрул Апакан, се обърнаха към Постоянният съвет на Организацията с предупреждения за влошаване на обстановката в Украйна, ако страните незабавно не започнат да спазват примирието.
„Нарушенията на примирието представляват открито незачитане на Минските споразумения и рискуват да подкопаят нашите усилия за мир. В навечерието на празниците в началото на май страните трябва напълно да се придържат към примирието.“, призова Сайдик. „Аз продължавам да смятам, че изпълнението на политическите елементи на Минските споразумения е крайно наложително за изход от кризата и възстановяване на доверието“, каза още той.

Ертугрул Апакан от своя страна пък обърна внимание на ескалацията на конфликта в последните седмици. Според СММ в този период е имало най-много нарушения на примирието от месеци насам. Голяма част от оръжията, които досега са били в помещения за складиране, са върнати на фронтовата линия. Това е довело и до допълнителни затруднения за цивилното население, според Апакан – пресичането на фронтовата линия за тях е станало по-опасно и по-ограничено.

Апакан осъди и атаките срещу служителите и имуществото на Мисията в Украйна.
„Нито един виновник не е понесъл отговорност. Тази безнаказаност за хора, които заплашват, държат се агресивно или нападат СММ, или които нарушават свободното й предвижване, трябва да спре.“, заяви Апакан. Той заключи, че устойчивото примирие играе централна роля в прилагането на Минското споразумение и призова страните да покажат с видими действия, че искат да го възстановят.

Източник: OSCE

Изтовил: Стоян Ангелов