Работна група на ООН с важно решение за Джулиан Асанж

0
1098

rsz_rueda_de_prensa_conjunta_entre_canciller_ricardo_patiÑo_y_julian_assangeСнимка: Wikimedia commons

В началото на февруари работната група на ООН за произволно задържане заключи, че Джулиан Асанж е неправомерно задържан от правителствата на Швеция и Великобритания. Групата функционира към Съвета на ООН по правата на човека и разследва възможни случаи на неправомерно лишаване от свобода. Мненията й са правно обвързващи, тъй като се базират на международното право за защита на правата на човека и на безспорния престиж на ООН. Членовете й са независими, неполитически фигури и работят в качеството си на индивидуални експерти. Авторитетът й се признава от много институции, включително Европейския съд по правата на човека. Въпреки това, работната група няма правомощия да налага решенията си на правителствата.

Джулиан Асанж е основател и главен редактор на сайта Уикилийкс (WikiLeaks), известен с публикациите на голям брой правителствени класифицирани документи, много от които с шокиращо съдържание. Той успява да си навлече гнева на редица правителства и особено на САЩ, които са сред най-засегнатите от публикациите на Уикилийкс. През 2010 г. шведската прокуратура започва разследване срещу него поради твърдения за сексуално нападение над шведска гражданка – обвинения, които той категорично отрича. По това време Асанж се намира във Великобритания и в края на същата година след издадена международна заповед за арест, е задържан в английски затвор за 10 дни, в пълна изолация. Следва задържане под домашен арест в продължение на 550 дни. През това време той отправя молба към Република Еквадор за убежище в посолството им в Лондон. Молбата му е одобрена на база опасенията му, че ще бъде екстрадиран в Швеция, което на свой ред ще доведе до екстрадиция в САЩ, където ще бъде съден за публикуването на секретни официални документи, действие, което счита за упражняване на личните му права и свободи. Той не е напускал посолството на Еквадор от август 2012 г. и е обект на постоянно наблюдение от британската полиция. И до момента липсва официално обвинение срещу него, има само течащо разследване.

Асанж има подкрепата на много защитници на правата на човека и на организации като Amnesty International и Human Rights Watch. Като личност, която е имала смелостта да разобличи неправомерните действия на правителствата в името на свободния достъп до информация и свободата на словото, той е вдъхновител за мнозина. От друга страна, критиците му считат, че върховенството на закона трябва да важи за всички, включително и за него.

Швеция и Великобритания категорично отказват да се съобразят с решението на работната група. Позицията на двете държави беше отразена в многобройни изказвания на официални лица, както и чрез официални изявления. Говорителят на британското правителство потвърди, че: “Напълно отричаме всякакви твърдения, че Джулиан Асанж е жертва на неправомерно задържане. Великобритания вече изясни пред ООН, че официално ще оспори мнението на работната група. Джулиан Асанж никога не е бил неправомерно задържан от Великобритания. Мнението на работната група пренебрегва фактите. Всъщност, той доброволно избягва законен арест като избира да остане в еквадорското посолство”.

Изготвил: Радост Карамихалева

Източници