Световен ден на нулева дискриминация

zero

1 март е обявен за Ден на нулева дискриминация, за да привлече общественото внимание пред проблемите, които срещат милиони хора по света подложени на социално и икономическо изключване поради предразсъдъци и нетолерантност.

Дискриминацията е характерна за всички региони на света и се основава на различни предразсъдъци. Милиони жени и момичета са подложени на ежедневно насилие и се борят, за да имат достъп до образование и здравеопазване. Много държави криминализират еднополовите връзки или налагат ограничения за достъпа и пребиваването на хора, носещи ХИВ.

„Дискриминацията е нарушение на човешките права. Неморално, болезнено и нехуманно нарушение. Прекалено много хора по света са третирани несправедливо на основата на тяхната раса, религия, националност, сексуална ориентация, идентичност, увреждане, пол или възраст.“

Бан Ки-Мун, Генерален секретар на ООН. 

Повече информация може да намерите тук.

Дружество за ООН в България се включва в отбелязването на Световния ден на нулева дискриминация чрез видео част от серията видеа отразяващи Международните дни от календара на ООН: