Световен доклад на Human Rights Watch: Политиката на страха е заплаха за човешките права

0
2154

human-rights-watch

Световният доклад на Human Rights Watch за 2016 г. обобщава ключови въпроси, свързани с правата на човека в повече от 90 страни и територии по света. Докладът отразява разследващата работа на организацията през 2015 г., обикновено проведена в тясно партньорство с активисти за човешките права в конкретната държава.

Бежанската криза

Изпълнителният директор на HRW Кенет Рот описва как страхът е бил двигател на глобалните тенденции през 2015 г. Според Рот, страховете от терористични атаки и потенциалното въздействие на бежанския наплив са имали вредно влияние върху човешките права в Европа и други региони. „В Европа и САЩ, поляризиращата „ние-срещу-тях” реторика се е преместила от крайните политически мнения в масовия дискурс. Очевадната ислямофобия и безскрупулното демонизиране на бежанците са се превърнали във валутата на една все по-настоятелна политика на нетолерантност”, смята изпълнителният директор на организацията.

Превръщането на мюсюлманите и бежанците в изкупителна жертва е обидно и дискриминиращо за големи групи от населението, твърди докладът. „Компрометирането на цели общности за неприемливите действия на малцина е и в ущърб на усилията за предотвратяване на тероризма. Терористичните групи търсят точно разногласия и отчуждаване в стремежа си да привлекат повече новобранци. Това също така подкопава сътрудничеството с правоохранителните органи, което е от съществено значение за предотвратяването на терористични атаки”, пише Рот.

Свободата на словото и влиянието на социалните медии

В страни като Китай, Етиопия, Индия и Русия опасенията, че социалните медии стимулират социални и политически движения, са довели до тревожна глобална тенденция за приемане на репресивни нови закони и политики, насочени към гражданското общество, счита Рот. Докладът насочва вниманието към реакцията на руските власти в отговор на протестите срещу Владимир Путин през 2011 г. и 2012 г., както и ускоряващото се подхранване на национализма с цел да се наблегне на визията на руското правителство за нова самоличност на Русия. „Кремъл потиска руското гражданско общество – един от най-важните елементи, произлезли от разпадането на съветската власт”, смята Рот, като добавя, че тази тактика е помогнала на руските власти да отклонят вниманието от задълбочаващата се икономическа криза в страната.

Рот фокусира анализа си и върху китайското правителство, което, в стремежа си да демонстрира признание на необходимостта да отговори в известна степен на повишените очаквания на гражданите, говори за върховенство на закона и селективно преследва държавни служители за корупция, но също така и арестува адвокатите и активистите, които преследват тези цели извън на контрола на правителството. „Излишно е да се казва, че правна система, манипулирана от правителството, не е пример за върховенство на закона, докато избирателните правителствени мерки срещу корупцията подкопават така необходимото установяване на функционална, независима съдебна система“, смята Рот.

Правата на транссексуалните

Правата на транссексуалните хора са също една от ключовите теми на доклада. Според авторите Нийла Гошал и Кайл Найт, транссексуалните по целия свят са обект на дискриминиращи закони и политики, които създават пречки за техния достъп до широк спектър от права и услуги, включително здравеопазване, свобода на словото и защита на личните данни. Дългогодишната застъпническа дейност на транссексуални активисти в комбинация с нарасналия международен натиск – включително от ООН и Съвета на Европа – е довел до увеличено правно признание за транссексуалните лица и облекчаване на процеса за постигането му.

Детските бракове

Навсякъде по света малолетни момичета биват принуждавани да встъпят в бракове, които често са пагубни за тяхното личностно развитие и за способността им да реализират основните си права. Детските бракове често означават напускане на училище, домашно насилие, навлизане в цикъл на бедността и повишаване на риска от сериозни здравословни проблеми и дори смърт, дължаща се на ранно раждане. Едно от девет момичета в развиващия се свят се омъжва преди 15-годишна възраст, а едно от три – преди 18. Докладът на Human Rights Watch насочва вниманието към Целите за устойчиво развитие на ООН, приети през 2015 г., които се стремят към премахване на детските бракове в рамките на 15 години с помощта на правителства, спонсори, както и групи на гражданското общество, агитиращи за каузата.

Деца зад решетките

Докладът цитира данни на УНИЦЕФ, според които повече от един милион деца по света са зад решетките. Някои от тях излежават прекалено дълги присъди, други са задържани за бягство от училище или от дома, както и други действия, които не трябва да се считат за престъпления, а някои от тези деца никога не са били съдени за техните предполагаеми престъпления. Децата на мигранти често биват задържани в имиграционните служби, а деца с увреждания понякога биват институционализирани в нарушение на международните стандарти. Скоро стартиращо проучване на ООН цели да доведе до повишено внимание към тези злоупотреби и по-добро съобразяване на практиките с международните стандарти.

Пълният текст на доклада на Human Rights Watch може да намерите тук.

Изготвил: Моника Антонова