[:bg]Среща на представители на Европейския парламент с български младежи[:]

0
1191
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни (прав в средата) и членовете на Председателския съвет на ЕП пред пълната аудитория 272 в Софисйкия университет „Св. Климент Охридски“

[:bg]Председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни, който е на посещение в България, се срещна във вторник, 21.11.2017 г. с български ученици, студенти и представители на младежки организации, с които дискутира визията им за бъдещето на европейския интеграционен проект. В рамките на дискусията, която се проведе в СУ „Св Климент Охридски”, взеха участие и представители на осемте парламентарни групи в ЕП.

Европа – нещо повече от бюрокрация

В своята встъпителна реч, Таяни изтъкна необходимостта от скъсяване на дистанцията между европейските граждани и институциите и постави три цели пред общността – справяне с нелегалната имиграция, противопоставяне на тероризма, намаляване на младежката безработица.

В речта на председателя на ЕП очаквано присъстваше думата „Шенген“. Таяни изрази оптимизъм за скорошното присъединяване на България към споразумението.
В процеса на дискусията Таяни също така изтъкна пред своите млади и амбициозни слушатели, че Европа представлява не само институции, а и демократични ценности, които не трябва да забравяме, защото те са пътят към единството, мира и добрата дипломация.

Младежка безработица

На многобройните мнения и въпроси от страна на българските студенти по този въпрос, депутатите от ЕП дадоха също толкова разнообразни отговори.

Таяни подчерта, че е важно да се финансира и развива туризма като едно от основните полета за изява на младежите в Европа. Заедно с това той отбеляза и нуждата от финансова подкрепа за малкия и среден бизнес, и предприемачеството като източник на заетост за младите. Европейските представители изтъкнаха и значението на културата като поприще за младите хора.

Елена Валенсиано Мартинес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите пък подчерта, че е важно младите да участват активно във формирането на политиката на Европейския съюз чрез диалог с институциите, като ги подтикват към желаната от тях посока на развитие.
Моника Вана, австрийски представител на групата на Зелените се изказа в подкрепа на разширяване обхвата на социалния стълб и създаването на социален съюз, успоредно на икономическия и валутен такъв.

Председателят на ЕП – Антонио Таяни

Сигурност и миграция
По въпросите на външната и вътрешната миграция очаквано възникна най-оживената дискусия. Антонио Таяни изрази идеята за засилване на охраната по външните граници на общността, като същевременно изрази желание да се запази свободата на придвижване между страните членки, и отново подкрепи българското членство в Шенген.

Естебан Гонсалес Понс от групата на Европейската Народна Партия (ЕНП) подчерта, че е погрешно отъждествяването на бежанците с тероризма, тъй като извършителите на терористичните актове от последните години са родени на територията на Европейския съюз и са европейски граждани.

На противоположното мнение бе Реймънд Финч от „Европа на свободата и пряката демокрация” (UKIP). Според него проблемът възниква, когато хората, които допускаме в границите на общността отказват да възприемат европейските ценности.
Спорът скоро се пренесе на плоскостта на вътрешната миграция и „Брекзит”. Финч упрекна общия пазар на труда и създадените от него неравенства като основни виновници за предстоящото напускане на Обединеното Кралство, а Гонсалес Понс отвърна, че за разлика от Великобритания, испанците са готови да споделят това което имат с останалите европейски граждани, макар и то да е по-малко.

Свобода на придвижване, образование и работа
Евродепутатите отбелязаха постигнатия през годините напредък в областта на свободата на придвижване. „Когато бях роден, за да пътуваш между Испания и Франция трябваше виза. Сега Испания започва от Португалия и завършва във Финландия.“, изтъкна Хавиер Нарт.

Представителите на ЕП подчертаха важността на този напредък, донесъл със себе си безпрецедентната възможност младите европейци да учат, работят и градят живота си навсякъде в Европа. Те обаче призоваха младежите да не приемат тези възможности за даденост, а да се борят за тях и да ги отстояват.

Пътят пред Европа
Обобщаващо значение за дискусията, а и за състоянието на интеграционния проект в настоящия момент, имаха думите на Понс, че ЕС не е завършен проект, и че както в Парламента, така и в обществото има разделение между тези, които смятат, че Европа е решението, и тези, според които Европа е проблемът.

Както обаче самият Таяни припомни, европейската интеграция е проект на мира, и този мир продължава вече повече от 70 години.

 

Източник на снимките: Информационно бюро на Европейския парламент в България

Материала подготви: Йордан Владов[:]