[:bg]Хуманитарната криза на XXI век[:]

0
920

[:bg]

UN Photo/Stuart

„Светът се изправя пред най-гоямата хуманитарна криза от създаването на ООН досега“ – това сподели в личния си профил в Туитър Стивън О‘Брайън – земестник-генерален секретар по хуманитарните въпроси. „Без полагането на глобални усилия, хората ще умрат от глад“ гласи друг туит. Повече от 20 милиона души на териториите на 4 държави са застрашени от гладна смърт, много други са болни, животи и надежди са обречени на смърт, ако не се вземат спешни мерки.

В изявление до Съвета за сигурност, касаещо мисиите в Йемен, Южен Судан, Сомалия и Кения, О‘Брайън споделя притесненията си за негативното влияние, което оказва гладът в гореизброениете страни, които самият заместник-генерален секреатар е посетил. Две трети от населението на Йемен (18.8 милона) се нуждаят от помощ, а повече от 7 милиона са гладни – с 3 милиона повече, отколкото през януари. В Южен Судан повече от 7.5 милиона се нуждаят от помощ, което с 1.4 милиона повече от миналата година. 270 000 деца са на прага на смъртта от глад, а епидемията от холера, избухнала през юни 2016г. се разпространява. Кризата в Судан е причинена от хора – тези, които са слепи за проблема. Повече от половината от населението на Сомалия – 6.2 милиона души – се нуждаят от хумантирна помощ, а 2.9 милиона от тях са застрашени от гладна смърт. Хората в тази страна са загубили добитъка и източниците си на вода и се нуждаят от спешни мерки. В Кения цари суша, а 2.7 милиона кенийци нямат храна.

Изявлението на Стивън О‘Брайън завършва с призив за действие. Общото между Йемен, Южен Судан, Сомалия и Кения е самата причината за кризата – водените в тези страни конфликти. Необходими са мерки на международно ниво, осигуряване на достъп до най-критичните точки и спешно събиране на голям брой средства за справяне с тази човешка катастрофа. Всички действия в помощ на бедставище страни са в подкрепа на Цел №2 от Целите за устойчиво развитие на ООН – изкореняване на глада.

Източник: UNOCHA

Върху материала работи: Ивета Стоянова[:]