Хуманитарни трудности пред палестинските бежанци в Сирия

0
1254
Снимка: UNRWA
Снимка: UNRWA
Снимка: UNRWA

Агенцията на ООН за помощ на палестински бежанци в Близкия Изток (UNRWA) съобщи за хуманитарни проблеми в лагера Ярмук, Дамаск. По информация на Агенцията, близо 10 000 жители са останали без храна и вода в продължение на седмица, поради непрестанните сражения в и около лагера.

Бежанският лагер Ярмук се намира в Дамаск, Сирия и е населен от предимно палестински бежансци. В началото на Гражданската война, лагера се превърна в сцена на битки между бунтовнците и режима, което накара голяма част от населението да напусне. След като владението над Ярмук беше разменяно между различни групировки в рамките на 4 години,  през април  2015, той попадна в ръцете на от Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Въпреки палестинската съпротива в лагера и бомбандировки от Сирийските Военновъздушни Сили, до 6 април тази година, 90% от лагера все още е под контрола на ИДИЛ.

Крис Гинес, говорителят на UNRWA, заяви, че Агенцията разполага с достоверни доклади от вътрешността на Ярмук, в които се посочват умишлено причинени пожарни щети по къщи и други цивилни сгради, невиждани по мащаби досега. Гинес изрази тревожност за хората, които, за да избегнат куршуми и шрапнели, са се скрили в домовете си и на практика са в капан. „Каквито и припаси с храна и вода да притежававали, вече отдавна са изчерпани“, заяви говорителят на Агенцията. Той допълни, че освен глад и дехидратация, цивилното население в лагера е в опасност от сериозни наранявания и смърт, в резултат на въоръжения конфликт.

В официално изявление, UNRWA „силно осъди нехуманните лишения“, наложени върху цивилните в Ярмук и призова лицата и образуванията, участващи в конфликта, да прекратят военните действия и да се съобразят със задълженията, произтичащи от международното хуманитарно право.

„Хуманитарните мисии са в режим на готовност да доставят помощ до Ярмук и съседните райони в Ялда, веднага щом ситуацията позволи такъв достъп“, се каза още в изявлението.

 

Източник: UN News Centre, UNRWA

Изготвил: Никола Данаилов