Русия сигнализира за нападение над АЕЦ “Запорожие”

0
163
Източник: БГНЕС

Русия обвинява Украйна, че с нападението си с дронове от 08.04.2024 г. над атомната централа “Запорожие” компрометирана безопасността на работниците там. Украйна отрича атаката над намиращата се под руски контрол електрическа централа.

Според данни на руската държавна коорпорация “Росатом” трима служители на Запорожката атомна централа, която се намира в Югоизточна Украйна, са пострадали след потенциалния украински обстрел в близост до столовата на централата и зоната за зареждаме на шести блок.

Международната агенция за атомна енергетика(МААЕ) заявява, че техни експерти са били уведомени за три удара с дронове. “Щетите по шести блок не са поставили под заплаха ядрената сигурност, но все пак става въпрос за сериозен инцидент, който може да компрометира целостта на защитните системи на АЕЦ “Запорожие” “- Това заяви ръководителят на МААЕ, Рафаел Гроси, цитиран от ARD.

МААЕ с нови предупреждения за гарантиране на ядрената сигурност

Гроси допълва, че страните трябва да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да имат отрицателни последици за ядрената сигурност.

Украйна отрича участие в ударите

Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване, отговори на твърденията на руската страна, че Киев няма нищо общо с инцидентите, свързани с АЕЦ “Запорожие”. Той допълва, че “руските удари, както и симулациите на украински атаки, по Запорожката атомна централа са вече познати престъпни действия на окупаторите”.

АЕЦ “Запорожие” под руски контрол

Скоро след началото на войната в Украйна руските войски успяха да завземат най-голямата атомна централа на европейския континент. Оттогава насам Киев и Москва непрестанно си разменят удари по централата. МААЕ неколкократно предупреждава за възможните рискове от ядрена катастрофа. Въпреки че реакторите на ядрената централа са изведени от експлоатация от месеци, за доброто функциониране на охладителната система са нужни електричество и специализиран персонал.

Превод: Виктор Златев

Източник: Tagesschau, ARD