Бан Ки-Мун приветства Леонардо ди Каприо като Посланик на мира на ООН

0
942

leo_ban_ki_moon

UN Photo/Mark Garten

Днес, в Ню Йорк, хиляди хора се събраха за масивен поход, малко преди срещата на върха, по въпросите за климата, организирана от Генералния секретар на ООН, Бан Ки-Мун. Вчера Бан Ки-Мун приветства официално новия Посланик на мира, Леонардо ди Каприо, като той ще популяризира проблемите, свързани с климатичните промени.

Докато вчера Генералният секретар развеждаше актьора из седалището на ООН, Леонардо ди Каприо заяви, че въпросът за климатичните изменения, е може би най-важният въпрос на нашето време, а справянето с него няма да бъде „лесна задача“.

Леонардо ди Каприо също взе участие в „климатичния“ поход по улиците на Манхатън, където се събраха над 100 000 души. Още 2000 подобни шествия се проведоха по цял свят.

През 1998 г. Леонардо ди Каприо основава Фондация „Леонардо ди Каприо“, чиято основна мисия е да защитава последните диви места на Земята и изграждането на по-хармонична връзка между човечеството и природата. Много пъти Организацията е давала средства за защитата на тигрите в Непал, дивите слонове и животните в океаните, включително акулите.

Бан Ки-Мун заяви, че мерките за намаляване на емисиите от парникови газове, трансформиране на световните икономики и приемане на въздействието от климатичните промени, изискват единни действия. Според популярния актьор „ние сме изправени  пред повратна точка, тъй като виждаме последиците от бързо случващите се климатични промени, точно пред нас“.

Актьорът ще говори и на срещата на ООН по въпросите за климата, във вторник, на 23 септември. На нея ще присъстват лидери от повее от 120 страни, като те ще представят своите виждания и ще се обвържат с ангажименти за постигане на универсално климатично споразумение през 2015 г.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова