Световни новини: Конфликтът в Демократична република Конго се задълбочава, договорът за пластмасите напредва и нарастват отвличанията преди гласуването във Венецуела

0
95
Изображение: UN News

Водещият световен форум за хуманитарни действия заяви във вторник, че нивата на насилие и разселване водят безпрецедентно страдание на населението в източната част на Демократична република Конго. Междуведомственият постоянен комитет на ООН (Inter-Agency Standing Committee или IASC накратко) призова за по-голяма международна подкрепа за конгоанското население, за да се избегне потенциална катастрофа за страната и региона. Настоящите конфликти са довели до ескалиране на насилието, основано на пола, разселване и глад в размирния източен регион, където множество въоръжени групи се борят срещу националната армия и една срещу друга за контрол.

През последните няколко месеца над 700 000 души бяха принудени да напуснат домовете си, с което общият брой на принудително разселените достигна 7,2 милиона – рекорд за всички времена. От IASC казаха, че е важно конгоанците да получат бърза и достатъчна помощ, но съществуващият план за хуманитарна реакция е финансиран слабо с едва 16 процента от необходимите 2,6 милиарда долара. С недостатъчни средства хуманитарните организации не са в състояние да помогнат напълно на гражданите. Децата също са изложени на риск да бъдат отвлечени, убити, осакатени или включени във въоръжени групи.

Над една четвърт от населението на Демократична република Конго – повече от 25 милиона души – е изправено пред високи нива на продоволствена несигурност, а болести като холера и морбили бързо се разпространяват.

От IASC заявиха, че първопричините за кризата в ДРК включват „конфликти, експлоатация на природни ресурси, незаконни финансови потоци, преобладаващо неравенство между половете и дефицит на развитие“.

 

 Напредва договорът за пластмасите

Програмата на ООН за околната среда (UNEP) отчете значителен напредък в преговорите тази седмица в Отава за изготвяне на първия в света договор за ограничаване на замърсяването с пластмаса от следващата година. От през 50-те години на миналия век са произведени удивителните 9,2 милиарда тона пластмаса, като седем милиарда тона от тях са отпадъци. Днес се произвеждат около 430 милиона тона отпадъчна пластмаса, като тази цифра се очаква да се утрои до 2060 г.

Срещата, която приключи в понеделник, събра повече от 2500 делегати от 170 държави-членки на ООН в столицата на Канада, за да обсъдят нови глобални правила за това как пластмасите се произвеждат, използват, изхвърлят и рециклират. Обсъждайки проекта, делегатите се фокусираха върху емисиите, производството, управлението на отпадъците и финансирането. По време на следващия кръг от преговори, който ще се проведе в южнокорейския град Бусан, ще бъде сформиран правен екип по работата по проекта.

„Напускаме Отава, като постигнахме както целите, така и ясен път към сключването на амбициозна сделка в Бусан пред нас“, каза Ингер Андерсен, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда (UNEP).

След като елементите на проектотекста бъдат прегледани през ноември, амбициозната цел, поставена пред преговарящите, е да имат исторически договор, готов за подписване в средата на 2025 г.

 

Тревожно нарастване на отвличания преди изборите във Венецуела

От декември насам се наблюдава тревожно нарастване на отвличанията на венецуелски граждани, които упражняват правото си на свобода на изразяване и на сдружаване – това заяви независимата работна група на ООН по правата на човека по този въпрос във вторник. Повечето от отвлечените са членове на основната опозиционна партия, както и действащата армия.

„Докато страната се подготвя за президентските избори през юли 2024 г., отвличанията биха могли да имат смразяващ ефект и да възпрепятстват правото на хората да гласуват свободно“, заяви Работната група по насилствените или неволни отвличания.

„Продължителни задържания в изолация представляват насилствени изчезвания“, подчертаха петимата експерти, назначени от Съвета по правата на човека.

Престъплението на насилствено изчезване включва нарушаване на множество човешки права. Те включват правото на признаване на човека като личност пред закона, правото на свобода и сигурност и правото на свобода от изтезания.

Експертите призоваха правителството на Венецуела да предотврати, изкорени и осъди всички насилствени изчезвания, да предостави пълна информация за всеки задържан или отведен.

 

Превод: Лилия Атанасова

Източник: UN News