Пратеникът на ООН за Близкия изток осъди атаката над сграда на ООН в Газа

0
806
600279Robert_Serry
UN Photo/Loey Felipe

Специалният координатор на ООН за процеса в Близкия изток, Робърт Сери, изрази възмущението си от нападението срещу сграда на ООН, в Газа на 28.01.

„По време на предварително обявена демонстрация, за която Хамас бяха уведомени, няколко протестиращи изкачили стената в периметъра и влезли в комплекса, като нанесли щети на помещения на ООН и прилежащото към тях имущество,“ заяви г-н Сери, в изявление, публикувано от Службата на Специалния координатор на ООН за процеса в Близкия изток (UNSCO).

Поради предприетите по-рано предпазни мерки, служителите на ООН в комплекса, са се отървали невредими.

Специалният координатор отбеляза с „дълбока загриженост“, че въпреки многократните уверения, силите за сигурност в Газа не са взели необходимите и навременни мерки за закрила на помещенията на UNSCO.

„До пълното прехвърляне отговорностите по сигурността на законната палестинска власт, Хамас носят пълната отговорност за сигурността и безопасността на целия персонал на ООН, както и на операциите в Газа,“ заяви г-н Сери.

По повод сериозния инцидент, в контекста на нарастващото подстрекателство срещу ООН в Газа, Специалният координатор проведе спешно преразглеждане на операциите в Газа.

Г-н Сери отново подчерта, че ситуацията в Газа е станала „отново изключително непостоянна“ и ще продължи да се влошава, освен ако редица ключови въпроси не бъдат разгледани.

„Продължаваме да настояваме спонсори да подкрепят хуманитарните операции и да изпълняват ангажиментите си, които са поели в Кайро за възстановяването на Газа,“ подчерта още Специалният координатор.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова