Тайланд: Убийствата на защитници на човешките права подчертават нуждата от защитата им

0
892
11-08-Rupert-Colville
Рупърт Колвил, говорител на Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН (OHCHR) / UN Photo

Убийствата на двама защитници на човешките права, работещи по проблемите на земята и природните ресурси, в южната част на Тайланд, подчертават необходимостта властите в страната, да предприемат спешни мерки за гарантиране безопасността и защитата на тези хора.

Двамата мъже, Питан Тхонгпананг и Сумсук Кокранг, бяха застреляни, един след друг, в рамките на четири дни, тъй като те оспорвали законността на големи проекти от частния сектор.

„Защитниците на правата на земните ресурси в Тайланд, особено в южния регион, отдавна са изложени на заплахи, тормоз и насилие, и тези последни случаи показват, че подобните атаки, може да се задълбочат,“ заяви Рупърт Колвил, говорител на Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН (OHCHR).

„Общностите, засегнати от големи сухопътни проекти, разчитат на подобни смели личности, да дадат гласност на своите опасения и да защитят правата им.“

Г-н Колвил призова властите да разследват всички изчезвания и убийства на правозащитници старателно, незабавно и независимо, като отбеляза, че полицията вече разследва убийствата на г-н Питан и г-н Сумсук, но за сметка на това, предполагаемите извършители все още не са изправени пред съда.

„При липса на справедливост и отчетност, извършителите биват окуражавани, докато правозащитниците работят в атмосфера на страх и несигурност, която става все по-ужасяваща с всяко ново убийство или изчезване,“ добави още той. „Властите са тези, които трябва да осигурят безопасна среда за защитниците на човешките права и на общностите, с които те работят, за да им се даде възможност да говорят свободно и да се организират, без страх от преследване.“

Според OHCHR, г-н Питан, който бе убит на 30 ноември, се противопостави на добивните дейности в неговата общност и бе водещ ищец по настоящо дело, в което административният съд бе издал временна заповед, която да прекрати добивната дейност.

Г-н Сумсук, който бе убит четири дни по-късно, след г-н Питан, е застрелян в плантация за добив на палмово масло. Той е водел кампания, която е разследвала законността на плантацията.

Двамата мъже се присъединяват към списъка, с най-малко 30 защитници на човешки права, като много от тях са активисти за защита на земните ресурси и на общностите, които са станали жертва на убийства и насилствени изчезвания в Тайланд, от 2001 г. насам.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова