ООН ще търси отговорност от Израел за смъртта на палестинец след гладна стачка

0
114
Източник: Istock

Двама независими експерти на ООН по правата на човека заявиха в сряда, че израелското правителство трябва да понесе отговорност за смъртта на палестинеца Хадер Аднан, като определиха масовото произволно задържане на палестинци като „жестоко“ и „нечовешко“.

45-годишният палестинец почина в затворническата си килия във вторник сутринта след близо тримесечна гладна стачка. Той протестираше срещу широкоразпространената политика на Израел за произволно задържане на палестинци в „отвратителни условия“ и в нарушение на гаранциите за справедлив съдебен процес.Призивът за по-голяма отчетност беше отправен от независимия експерт или специален докладчик за състоянието на правата на човека в палестинските територии Франческа Албанезе и от специалния докладчик за правото на здравеопазване Тлаленг Мофокенг.

Дълга история на гладни стачки

Хадлер Аднан започва протестната си гладна стачка малко след като е арестуван – за последен път – на 5 февруари по обвинения, свързани с тероризъм. Въпреки сериозното влошаване на здравословното му състояние, израелските власти отказват да го освободят или да го прехвърлят в болница и продължават да го държат в болнично заведение в затвора, като според съобщенията не му осигуряват адекватни здравни грижи, казват експертите. Назначените от Съвета по правата на човека експерти отбелязаха, че г-н Аднан е бил арестуван поне 12 пъти в миналото, като е прекарал общо около осем години в затвора, предимно в административен арест, и преди това пет пъти е обявявал гладна стачка.

Трагично завещание

„Смъртта на Хадер Аднан е трагично свидетелство за жестоката и нечовешка политика и практики на Израел в областта на задържането, както и за неспособността на международната общност да потърси отговорност от Израел за бездушните незаконни действия, извършвани срещу палестински затворници“, заявиха експертите.

Стотици задържани без съд 

Експертите отбелязаха, че понастоящем Израел държи в своите затвори около 4900 палестинци, включително малко над 1000 административно задържани, които са задържани за неопределен период от време без съд или обвинение въз основа на секретна информация. Броят на административно задържаните в израелските места за лишаване от свобода е най-висок от 2008 г. насам, въпреки многократното осъждане от страна на международните органи за правата на човека и призивите към Израел незабавно да прекрати тази практика. Службата на ООН за правата на човека OHCHR заяви в свое съобщение за пресата, че много палестински затворници са прибягнали до гладни стачки, за да „протестират срещу бруталността на израелските практики на задържане“.

„Колониална“ окупация

Експертите заявиха, че не могат да отделят политиката на Израел в областта на затворите „от колониалния характер на окупацията, целяща да контролира и подчини всички палестинци на територията, която Израел иска да контролира“. „Системната практика на административно задържане е равносилна на военно престъпление, изразяващо се в умишлено лишаване на защитени лица от правото на справедлив и редовен съдебен процес“, заявиха двамата експерти. Те добавиха, че е все по-наложително международната общност да потърси отговорност от Израел за незаконните действия на окупираната територия и да спре нормализирането на военните престъпления. „Колко още човешки живота ще трябва да бъдат загубени, преди да бъде въздадена справедливост в окупираната палестинска територия?“, заключиха те.

Превод: Стела Димитрова

Източник: UN News