World Humanitarian Summit: Смели решения за реална промяна?

0
1720

537589535_1280x720

В навечерието на Световната среща на върха по хуманитарни въпроси, хуманитарните координатори на ООН за Близкия изток и Северна Африка призоваха международната общност да поеме отговорност в предприемането на решения за слагането на края на широко разпространения конфликт и хуманитарна криза в региона.

„Милиони хора в Близкия изток и Северна Африка търпят нечовешкото страдание. Широкоразпространеното насилие, конфликтите и екстремизмът в Ирак, Либия, Палестина, Сирия и Йемен създават огромни хуманитарни нужди“ потвърдиха хуманитарните координатори в колективното си прессъобщение. Те подчертаха, че 55 милиона души в региона в момента се нуждаят от хуманитарна помощ, за да се гарантира оцеляването им.

В допълнение, служителите изтъкнаха, че милиони семейства „не спят през нощта, защото се притесняват за това къде ще бъде следващата бомба или кога покривът над главите им може да падне и дали близките им ще бъдат заловени по време на огъня между враждуващите страни или дали ще понесат крайното насилие“.

„Общата отговорност да сложим край на тази трагедия и да запазим достойнството на хората е изцяло наша. А исканията на човечеството са не по-малко“, казаха те.

Официалните пратеници увериха, че до началото на Световната хуманитaрна среща са разговаряли и са направили консултации с хиляди пострадали. Според тях, засегнатите от хуманитарната криза са отчаяни от зашеметяващите нива на човешки жертви и страдания, на които са свидетели, загубили са вяра заради липсата на отчетност на явни нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека, разочаровани са от хуманитарната система и не смятат, че хуманитарната помощ не може да бъде заместител на политически действия, които са основните причини за страданието им.

Координаторите призоваха световните лидери да превърнат срещата в Турция в успех като подчертаха, че действията трябва да включват изслушане на „гласовете“ от засегнатите региони и предприемане на смели решения, които ще повлияят промяната.

„Лидерите трябва да поемат своята отговорност , за да се намерят политически решения за прекратяване на кръвопролитията и предотвратяване на по-нататъшното страдание. Страните членки и другите участници трябва да спазват правилата за водене на война и за търсене на отговорност“, подчертаха те.

На първата по рода си Световна среща на върха по хуманитарни въпроси в Турция на 23-24 май 2016 г. ще присъстват десетки държавни глави и световни лидери. Българският министър-председател също ще присъства на срещата.

Източници: UN News Centre

Изготвил: Радостина Ненкова