Бурунди: Без алтернатива за политическо решение на кризата

0
948

 

800px-Ban_Ki-Moon_Davos_2011
Снимка: Wikimedia Commons

По време на брифинг на Съвета за сигурност генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун и върховният комисар Зейд Раад Ал Хюсеин изразиха загриженост за спираловидно нарастващото насилие и нарушения на правата на човека в Бурунди, предава информационната агенция на ООН, UN News Centre. Те призоваха за широк политически диалог и и мирно решаване на 11-месечната криза.

Генералният секретар посети Бурунди миналия месец като част от международните усилия за прекратяване на кризата. Той призова лидерите на страната да проявят необходимата смелост и увереност, за да се постави началото на надежден политически процес. „Няма алтернатива на политическо решение на кризата в Бурунди“, каза той пред Съвета, чийто членове също са посетили страната през януари тази година.

Генералният секретар подчерта важността на регионалната и международна подкрепа за постигането на мир като допълни, че Източноафриканската общност, Африканският съюз и ООН трябва да си сътрудничат.

Бан Ки-Мун отбеляза назначаването на бившия президент на Танзания Бенджамен Мкапа като ръководител на Източноафриканската общност за „насърчаващо развитието“.

По време на посещението си Бан Ки-Мун обсъди с президента Пиер Нкурунзиза освобождаването на 2000 задържани и както президентът вече обяви отмяната на заповедта за арест на 15 опозиционни фигури и да отвори отново още две медии. Най-висшият представител на ООН заяви, въпреки уверенията от страна на правителството, че положението със сигурността се стабилизира, че опозиционните партии са му казали дълбоко обезпокоително за ширещото се насилие, включително и това, насочено към жени и деца.

Върховният комисар по правата на човека Зейд Раад ал-Хюсеин също привлече вниманието на международната общност към стотиците убити, хилядите задържани и над ¼ от един милион избягали от страната. Той отбеляза, че нарушаването на закона и безнаказаността означава, че много от жителите на Бурунди „живеят в ужас“, а опасността от ескалация на насилието е голяма. Зейд обърна внимание и на увеличаването на броя на произволни арести и задържания от януари насам.

Зейд отбеляза тревожните данни за липсата на напредък в разследването на множество сериозни нарушения на човешките права през изминалата година. Той заяви: „Призовавам за допълнителни и по-достоверни разследвания на няколко предполагаеми масови гробове в страната, както и за мъчения, сексуално насилие, убийства и още много други сериозни обвинения“.

Върховният комисар по права на човека обърна внимание на наскоро публикуван доклад на предполагаеми извънсъдебни убийства по време на събитията от 11 декември 2015 г.

С цел да се проучи състоянието на човешките права в страната, секретариатът на независим експертен екип е трябвало да се появи през април и да бъде на разположение 4 месеца. Правителството все още не одобрява посещението на Зейд и настоява то да бъде финализирано.Експертната група на ООН се състои от трима независими експерти част от резолюция на Съвета за правата на човека от декември 2015 г. с мандат с ангажимент към „разследване на нарушенията и злоупотребите с човешките права, с цел да се предотврати по-нататъшното влошаване на положението на човешките права“.

Бурунди попадна в криза през миналия април, когато президентът Нкурунзиза реши да се кандидатира за спорен трети мандат, който спечели през юли.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Нанси Борисова; Редакция: Екатерина Димитрова