Милиони ще платят цената на излизането на Русия от сделката за зърно

0
158
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, източник: Ройтерс

Пред репортери в централата на ООН в Ню Йорк, генералният секретар, Антонио Гутериш  каза, че ходът на Москва ще „нанесе удар на хората в нужда навсякъде“.

„Стотици милиони хора са изправени пред глад, а потребителите са изправени пред глобална криза. Те ще платят цената“, каза Гутериш.

Той добави, че дълбоко съжалява за решението на Русия, но добави, че то няма да спре усилията на ООН да улесни безпрепятствения достъп до световните пазари на храни и торове от Украйна и Русия.

Гутериш изрази съжаление, че писмото, което е изпратил до руския президент Владимир Путин миналата седмица с ново предложение за поддържане на инициативата, бе игнорирано.

Писмото, чието съдържание не беше оповестено досега, предлага дъщерно дружество на основната селскостопанска банка на Русия, чиято дейност е възпрепятствана от санкциите, да бъде свързано отново към глобалната банкова система SWIFT.

Русия отдавна сигнализира, че санкциите са попречили на собствения ѝ b на зърно и торове, което означава, че нейните условия за удължаване на инициативата не са били изпълнени.

Гутериш отбеляза напредъка в тази област,като писа на Путин, че „руската търговия със зърно е достигнала високи обеми на износ и пазарите на торове се стабилизират, като руският износ е близо до пълно възстановяване“.

По-рано в ООН посланикът на САЩ, Линда Томас-Грийнфийлд обвини Москва, че държи „човечеството като заложник“, като излезе от сделката за зърно.

Тя каза, че Русия е „нанесла още един удар на най-уязвимите в света“ само седмица след като блокира подновяването на ключов маршрут за помощ за Сирия, който е спасителен пояс за милиони хора, живеещи в контролирани от бунтовниците райони на страната.

Превод: Вероника Средкова

Източник: SAMAA