Ердоган поиска държава за кипърските турци

Турският лидер потвърди подкрепата на Турция за Кипър, докато представители на ЕС заявиха, че подновените преговори за острова трябва да се основават на резолюции на ООН.

0
240
Президентът Реджеп Таип Ердоган присъства на официална церемония за отбелязване на 49-ата годишнина от Кипърската мирна операция в Никозия, 20 юли 2023 г., източник: APF Photo

Президентът на Турция Реджеп Ердоган допуска възобновяването на преговорите за разрешаване на почти 50-годишното разделение на Кипър. Той обаче отхвърля всички варианти, които не предлагат на кипърските турци тяхна собствена държава.

Тази позиция се противопоставя на одобрената от ООН рамка, предвиждаща федерална държава.

Ердоган направи това изявление на церемония по отбелязването на 49-ата годишнина от турската военна интервенция през 1974 г., която последва преврат на кипърските гърци, целящ да обедини Кипър с Гърция и оттогава остави острова разделен на етнически линии.

Турският президент се противопостави на надеждите на кипърските гърци за формиране на федерация, съставена от гръцкоговорящи и турскоговорящи зони.

Ердоган заяви, че Турция не се противопоставя на нови преговори, но преговорите не могат да започнат отново, без да се признае „суверенното равенство и равния международен статут“ на кипърските турци.

Редица кръгове от преговори с посредничеството на ООН през десетилетията се фокусираха върху формулирането на споразумение за споделяне на властта между кипърските турци и мнозинството кипърски гърци съгласно федерална формула.

Но Турция и кипърските турци промениха позицията си през 2017 г., когато последният кръг се провали по същество поради несъгласие дали Турция може да поддържа постоянно военно присъствие на острова, както и за правата за военна намеса.

Оттогава Ердоган и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар се застъпват за двудържавно решение, позиция, която беше осъдена от Европейския съюз и отделни държави.

По-рано в четвъртък Ердоган призова световната общност да използва обновеното летище Ерджан в северната част на острова, въпреки резолюциите на ООН, които поставят отцепилата се зона под ембарго. „Поради несправедливите и чисто политически ограничения, наложени на Севернокипърската турска република само турски самолети могат да летят там. Но вярвам, че дните, в които ще има международни полети, не са далеч“, каза Ердоган, чийто самолет беше първият, който кацна на вече отвореното летище.

В писмено изявление кипърското външно министерство осъди забележките на Ердоган като “подкопаващи усилията за мирно споразумение” и заяви, че откриването на нов летищен терминал в северната част има за цел да увеличи зависимостта ѝ от Турция.

Преговорите за острова вероятно ще попаднат в дипломатическия дневен ред, тъй като отношенията между Турция и Европейския съюз показват признаци на излизане от зимен сън.

Жозеп Борел, върховният представител на ЕС за външната политика, каза в четвъртък: „Ние сме убедени, че има реципрочен интерес да се развият по-силни отношения между Турция и Европейския съюз. Устойчивата деескалация в Източното Средиземноморие би била от полза за стабилността и сигурността на целия регион”.

Дневният ред между Анкара и Брюксел включва споразумение за митнически съюз и визова либерализация, каза той, както и „сериозни опити за възобновяване на преговорите за Кипър въз основа на резолюциите и споразуменията на ООН“.

Турската и гръцката република са на различни позиции по отношение на Кипър. Турция подкрепя „решение с две държави“ в Кипър, както подчерта още веднъж Ердоган в Никозия. Кипърските гърци и по-голямата част от международната общност подкрепят двузонална или двуобщностна федерация с рамка на ООН.