Северна Корея усъвършенства ракетната си програма с Хвасон-18

0
174
Източник: Reuters

Миналата седмица Северна Корея изпробва своята най-нова балистична ракета, продължавайки поредицата от тестове на междуконтинентални балистични ракети (МБР). Преди изстрелването, страната отправи заплахи за сваляне на американски военни разузнавателни самолети, които оперират в близост до нейните води. Този ход предизвика тревога сред международната общност, като наложи на нея натиск да реагира на действията на Северна Корея.

 

Изстреляната ракета Хвасон-18 е мощна МБР с твърдо гориво. По време на теста ракетата прелетяла приблизително 1000 км и останала във въздуха 74 минути. Времето на полета представлява леко подобрение спрямо предишни тестове на МБР от Северна Корея.

Важно е да се подчертае, че Северна Корея често използва по-стълбовидна траектория при тестовете си, което довежда до падане в близките води. Този вид тестове се различава от траекторията, която ще се използва при реални атаки, а продължителността на полета може да даде представа за обхвата на ракетата.

Севернокорейското усъвършенстване на балистични ракети с твърдо гориво показва напредък в тяхната ракетна програма и стремежа на страната да придобие значителна военна сила, сравнима със своите противници.

Лидерът на Северна Корея, Ким Чен-Ун, заяви, че Хвасон-18 значително ще увеличи способността на страната за ядрен контраудар, като цел е да се отблъсне потенциални нападения и защити нацията.

Различните типове балестични ракети

Междуконтиненталните балистични ракети са проектирани така, че се изстрелват с изключително висока скорост, достатъчна да ги изведе извън земната атмосфера. След това полезният товар на ракетата минава през огнен процес на връщане, подобно на космическа капсула, преди да се насочи към заложената цел.

За да бъде успешно доставенa на мястото на предназначение, бойната глава на ракетата трябва да бъде изработена с изключителна прецизност и да е изградена от материали, способни да издържат на интензивната топлина, генерирана по време на прекарването през атмосферата.

През 2022 г., Северна Корея представи своя междуконтинентална балистична ракета Хвасон-17, която работи с течно гориво. Технологията на ракетите с течно гориво е считана за относително по-лесна за усвояване.

За разлика от този тип балестични ракети, Северна Корея обяви, че новата ракета Хвасон-18 използва твърдо гориво. Междуконтиненталните балистични ракети с твърдо гориво могат да маневрират по-дискретно, което ги прави трудно откриваеми преди изстрелването. Това позволява на тези ракети да бъдат изстреляни в рамките на минути, докато ракетите с течно гориво изискват часове за подготовка преди изстрелването, предоставяйки на противниците допълнително време за откриване и противодействие на оръжието.

Ким Чен-ун осъществява амбициозна програма за разработване на надеждна ядрена сила за Северна Корея, с цел да гарантира, че страната разполага със страховит арсенал, способен да отблъсне потенциални противници, по-специално Съединените щати, и да предотврати нападение.

В рамките на тази програма, Северна Корея вече обяви своите намерения да усъвършенства точността на ракетите си и да увеличи обхвата им до впечатляващите 15 000 км.

Превод: Ния Недялкова

Източник: CNN