[:bg]Новооткрит Дом на европейската история в Брюксел[:]

0
977

[:bg]

На 4. 05. 2017 г., на официална церемония в Брюксел беше открит Дом на европейската култура от президента на Европейския парламент Антонио Таяни.

Музеят е посветен на съхранението, разбирането и осъзнаването на общото минало. Проектът има за цел да предлага постоянен източник за интерпретация на историята, но освен това – да осигурява идеи за развитието на бъдещето на Европа.

По повод откриването Антонио Таяни споделя, че „всички ние имаме нужда да познаваме нашата история, за да разберем настоящето и ако е необходимо да променяме този Съюз”. Господин Таяни добавя също, че проектът не цели просто да представлява исторически музей, а нещо повече – истински дом на европейската памет и идентичност.

Домът на европейската култура е място за обмяна на идеи и дебатиране върху историческите специфики. Музеят организира събития. включващи разговори, конференции, уоркшопи и програми. Проектът разработва още една идея, а имено създаването на международна платформа, която да свързва институции, занимаващи се с историческо минало.

Проектът е иницииран от Европейския парламент и сградата е отворена за посетители от 06. 05. 2017г.

 

Източник и снимка

 

Мaтериала изготви: Мария Табакова[:]