Обявени са финалистите за Европейска младежка столица 2019

logo_capital

Независимо жури определи петте финалисти, които ще се състезават за званието Европейска младежка столица 2019. Градовете, които преминават във следващата фаза от процедурата за избор на младежка столица за 2019 г. са: Амиен (Франция), Дери Сити и Страбан (Северна Ирландия), Манчестър (Обединено кралство), Нови Сад (Сърбия) и Перуджа (Италия).

Петте града бяха избрани от общо 13 кандидати. През следващите два месеца петте кандидати ще трябва да изпратят подробна програма за културни, политически и социални младежки събития и дейности, като подчертаят сътрудничеството между общините и младите хора в изготвянето на плана за дейност на младежката столица през 2019 г.

Всички пет града във финалната фаза са кандидатствали за Европейска младежка столица в миналото. Базирайки се на получената обратна връзка, работата и взаимодействието между институциите и младите хора, промяната е видима. Целта на званието Европейска младежка столица е да подсигури ефективното инвестиране в потенциала на младите хора и тяхното участие.

След като изпратят своите детайлни планове през следващите два месеца, финалистите ще получат обратна връзка, на базата на която да преработят плановете си и да ги изпратят през октомври за финално оценяване. Градът избран за Европейска младежка столица ще бъде обявен през ноември от Съвета от членове на Европейски младежки форум.

Градът, носещ званието Европейска младежка столица организира инициативи и проекти, с които да се демонстрира активната роля на младите хора и младежките организации в обществото. Първата Европейска младежка столица е град Ротердам, Холандия през 2009 г. Настоящата столица на младежта е град Ганджа, Азербайджан, а през следващата година български град ще покаже приноса си в развитието на младежкото участие. Варна постигна успех в конкурса през ноември 2014 г., когато бе избрана за Европейска младежка столица за 2017 г.