Опасността от морбили нараства, посочва СЗО

0
205
Източник: unsplash.com

Пандемията от Ковид-19 доведе ваксинацията срещу силно инфекциозното заболяване до най-ниското ниво от 2008 г. насам.

Световната здравна организация и Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ предупреждават, че опасността от разпространението на морбили в различни части на света нараства, след като пандемията от Ковид-19 доведе до това децата да пропускат рутинните си вакцинации.

В момента милиони деца са податливи на заразяване с морбили, наравно с останалите силно заразни болести, заявяват агенциите за обществено здраве в съвместен доклад от сряда.

Болестта е почти напълно предотвратима чрез ваксиниране, но е необходимо най-малко 95% покритие на ваксината, за да спрат огнищата на заразата.

Според доклад през 2021 г. е достигнат рекорд от 40 милиона неваксинирани деца, заради проблеми, причинени от пандемията с Ковид.

Непрекъснатият спад във ваксинирането, слабото наблюдение на заболяванията и отложените планове на отговор заради Ковид-19, в допълнение към продължаващата поява на огнища на заразата в повече от 20 държави, означава, че морбилите са „ приближаваща заплаха във всеки регион по света“, уточнява докладът.

Длъжностни лица заявяват, че през 2021 г. е имало 9 милиона случая на заразата и 128 000 смъртни случая в световен мащаб.

СЗО и Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ съобщават, че само около 81% от децата са получили своята първа доза от ваксината срещу морбили, докато 71% са получили втора доза, което е най-ниското покритие в глобален мащаб на първата доза от 2008г. насам.

„Рекордният брой на деца, които са наполовина имунизирани и податливи на морбили, показва огромните щети, които имунизационните системи са претърпели по време на пандемията от Ковид-19“, казва директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Морбилите се разпрозтраняват главно чрез директен контакт или във въздуха и причиняват симптоми като треска, мускулни болки и обриви по лицето и горната част на шията. Повечето смъртни случаи от морбили са причинени от усложнения, които включват подуване на мозъка и дехидратация. Специалисти от СЗО казват, че тежките усложнения са най-сериозни при децата под пет години и възрастни над 30 години.

Ръководителят за морбили към организацията Патрик О‘Конър заяви пред „Ройтерс“, че сега е времето да се действа, докато все още случаите на морбили не са се увеличили значително в сравнение с предишни години.

„Ние сме на кръстопът“ , каза той. „Следващите 12-24 месеца ще бъдат предизвикателство за справянето с това“.

Повече от 95% от смъртните случаи от морбили са в развиващите се страни, най-вече Африка и Азия. Няма специфично лечение на болестта, но двете дози от ваксината срещу вируса са 97% ефективни в справянето със сериозно протичане на заболяването и смърт.

През юли ООН заяви, че 25 милиона деца са пропуснали рутинни имунизации срещу вируси като дифтерия, главно защото пандемията от коронавируса е нарушила рутинните здравни услуги, или е засилила дезинформацията относно ваксините.

 

Превод: Лора Стойкова

Източник: Al Jazeera