ОССЕ изразява загриженост за свободата на медиите в Украйна

0
1170
204001
Снимка: OSCE

Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничесто в Европа (ОССЕ) по въпросите на свободата на медиите, Дуня Миятович, изрази загрижеността си относно последните събития около свободата на медиите в Украйна.

На 25 февруари, група от около 50 души, определящи се като членове на Азовския граждански корпус, протестираха пред редакцията на Inter TV в Киев, изисквайки промени в редакционните политики на канала. Според доклади, протестиращите блокирали изходите на офисите на Inter TV, след което се опитали да влязат в помещенията. Блокадата продължила повече от два часа в присъствието на полицията.

“Подобни действия срещу медии са неприемливи – те излагат на риск безопасността на журналистите и представляват опасна тенденция, засягаща свободата на медиите”, заяви Миятович. “Призовавам властите да предприемат ефективни мерки за предотвратяването на подобни опити за сплашване и да гарантират, че членовете на медиите могат да си вършат работата свободно и безопасно”.

Същият ден,  Съветът за национална телевизия и радио предаване реши да проведе извънредна инспекция на Inter TV след като каналът излъчи филми, произведени в Русия и бившия Съветски съюз.

На 24 февруари, Мария Столярова, журналист и продуцент, бе изгонена от Украйна със забрана за влизане в страната за срок от три години, по обвинения, че е причинила щети на националната сигурност и териториалната цялост на Украйна. Миятович отбеляза, че инцидентът със Столярова е накарал Съветът да предложи на властите да въведат ограничения върху работата на чужди граждани в областта на медиите и да преразгледат работните визи на руските журналисти. “Разочароващо е, че Съветът продължава да се ангажира в ограничителни практики и политики, далеч извън неговите регулационни предавателни дейности, които оказват влияние върху работата на представители на медиите”, заяви Миятович.

Миятович също така изрази загриженост от решението на Съвета, взето на 18 февруари, да предложи на Съвета за национална сигурност и отбрана да въведе санкции срещу 38 лица, които притежават големи руски медии, както и на регистрираните или работещи в Крим, и някои райони на Източна Украйна. Според докладите, Съветът е предложил също на украинските доставичици на интернет услуги да блокират достъпа на въпросните медии до интернет.

“Решението на Съветът ограничава свободния поток на информация, включително и в интернет, повдигайки опасения за пропорционалноста си”, написа Миятович в писмо до министъра на външните работи на Украйна, Павло Климкин на 19 февруари. “Всички мерки, ограничаващи дейността на медиите трябва да бъдат насочени само срещу тясно дефинирано незаконно съдържание, въз основа на закона и международните задължения за свободата на медиите, и приети от компетентен съд.”

Освен това, Миятович отбеляза, че на 11 февруари Съветът е отстранил няколко руски телевизионни канали от списъка на чуждестранните програми, разрешени да бъдат излъчвани в Украйна. Твърди се, че решението е частично прието в съотвествие със законодателството, което позволява спирането на предавания, които включват физически лица, определени като заплаха за националната сигурност на страната. Миятович изрази опасения за това законодателство през месец февруари 2015 г.

Източник: ОССЕ

Изготвил: Магдалена Райкова