Пет нови „горещи точки“ в Гърция

0
1257
reff
Снимка: Wikipedia

Петте нови регистрационни центрове за мигранти са “функциониращи и в готовност да посрещат бежанци”. Това заяви гръцкият министър на отбраната Панос Каменос. Натискът върху страната да контролира масивния приток на мигранти в Европа все още продължава.

Министърът заяви пред репортери в Атина този вторник, че четирите отлагани “горещи точки” ще отворят врати на островите Лесбос, Хиос, Лерос и Самос, с оглед на това че всеки един от тях среща затруднения, заради неспиращия мигрантски поток от Турция.

Пети център на остров Кос, ще бъде готов до “пет дни”, добавя още Каменос, въпреки силната опозиция на кмета и жителите на региона, които виждат заплаха за туристическата индустрия.

Така наречените “горещи точки” имат за цел да подобрят поне един от “60-те недостатъка” посочени от Европейската Комисия, която миналата седмица обърна допълнително внимание на начинът по който Гърция се справя с преминаващите транзитно през страната и насочващи се към по-атрактивните страни от ЕС.

Комисията даде на Атина три месеца, през които да поправи пропуските, а гръцкият премиер Алексис Ципрас от своя страна обеща не само да направи това в срок, но и да  отвори петте регистрационни пункта преди срещата на върха на ЕС, насрочена за тази седмица.

 

Бежанци или политически мигранти

Европейските лидери са заявявали многократно, че “горещите точки” са ключ към сигурността за външните граници на ЕС. Идеята зад центровете е не само да се регистрира потока пълноценно (чрез взимане на пръстов отпечатък съхраняван в Европейската система за автоматизирана идентификация на пръстови отпечатъци   – ЕВРОДАК), но и да се разграничи потока от икономически мигранти (идващи от Пакистан, Мароко и цяла Субсахарска Африка) и потока от бежанци, които търсят убежище – например бягащите от конфликта в Сирия.

За да се случи това обаче, хората биват спирани и задържани в лагерите, доста често против тяхната воля. Поради тази причина почти никое европейско правителство не се е съгласило отговорно с продължаването на сегашната ситуация.

 

Протестите на остров Кос

Изявлението на министър Каменос, идва само няколко дни след отговора на полицията със сълзотворен газ срещу протестите на гръцкия остров Кос. Демонстрациите се състояха от противници на “горещите точки”, опасяващите се за развитието на туристическата индустрия в региона.

“Бихме искали да остават само за няколко часа при нас, да се подготвят документите им и да бъдат пренасочвани към сушата”, споделя пред „Дойче Веле“ Антонис Хатцимихалис, местен хотелиер. “Кос е една от най-важните туристически дестинации в Гърция. Ако имаме “гореща точка” това ще бъде катастрофално”, добява той.

Само за миналата година през страната са преминали около 850 000 мигранти на път за Северна Европа, като всеки един от тях бяга или от войната или от бедността в Близкия изток.

Източник: DW, The Telegraph, BBC

Изготвил: Белослава Димитрова