Генералният секретар на ООН призовава за повишаване на безопасността по пътищата

0
120
Източник: UN

Всяка година при пътнотранспортни произшествия загиват 1,3 млн. души, а други 50 млн. са ранени, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.
Той призова за повече усилия в световен мащаб за постигане на целта за намаляване наполовина на смъртните случаи и нараняванията при пътнотранспортни произшествия до 2030 г. Думите на ръководителя на ООН бяха отправени по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва всяка година на 20 ноември. „Един от най-добрите начини да си спомним за жертвите и да ги почетем е като дадем своя принос за повишаване на безопасността по пътищата в целия свят“, беше посланието му.

Развитие в опасност
Генералният секретар, че пътнотранспортните произшествия са свързани с развитието. Девет от всеки десет жертви са в страни със средни и ниски доходи. „Спасяването на повече човешки животи изисква осигуряване на повече средства за безопасна и устойчива мобилност, планове за действие на цялото общество и силен подход за превенция„, каза г-н Гутериш. “Конвенциите и Фондът на ООН за пътна безопасност помагат на държавите да укрепят националните системи и инфраструктура. Призовавам държавите членки и донорите да подкрепят тези усилия и да предотвратят по-нататъшни трагедии.“

Засегнати по-бедни държави
Според Фонда на ООН за пътна безопасност (UNRSF), на всеки 24 секунди по света загива по един човек, а на всеки 24 часа по пътищата умират 500 деца. UNRSF е глобално партньорство, което се стреми да помогне за намаляване наполовина на смъртните случаи и нараняванията по пътищата в страните с ниски и средни доходи. Наред с други дейности, Фондът работи за приемането на по-безопасни правила за превозните средства в целия регион на Западна Африка, както и за инициативи за безопасността на пешеходците и велосипедистите.

Информираност и овластяване
Ннека Хенри, ръководител на UNRSF, подчерта, че информираността е първата стъпка към справяне с глобалното предизвикателство, свързано с безопасността по пътищата. “Милиарди ежедневни участници в движението по пътищата, хиляди корпорации и повече от 100 правителства в момента бездействат, като до голяма степен не осъзнават далечните опасности за най-уязвимите участници в движението – нашите деца.” Кампанията #moments2live4 има за цел да повиши осведомеността за глобалната криза с пътната безопасност и да подкрепи целта на Фонда за попълване на сумата от 40 млн. долара. В нея ще се включат поддръжници – от състезатели, през артисти, спортисти от световна класа, до ръководители на агенции на ООН. Тя ще продължи 10 седмици и ще приключи на 24 януари.

Превод:Габриела Никова
Източник: UN