Форумът във Фес: Моделът на Мароко за толерантност и съвместно съжителстване

0
471

Говорейки на съвместна пресконференция, Мигел Анхел Моратинос, върховен представител на UNAOC, и Насър Бурита, министър на външните работи, африканското сътрудничество и мароканските емигранти, говориха за форума и резултатите от него. Те също така приветстваха голямото участие на високо ниво, което обогати диалога, състоял се по време на двудневната среща.

„Хората са гладни за мир“

„В много сложен геополитически контекст ние говорихме тук във Фес за мир, разбирателство, взаимно уважение, ангажимент да живеем заедно“, каза г-н Моратинос.

Върховният представител отбеляза заключителния текст на форума, известен като Декларацията от Фес, като го нарече „пътна карта за международната общност, включително „Алианса на цивилизациите“ и посочи примера на Мароко, който трябва да бъде вдъхновение за всички.

„Мароканският модел даде конкретни резултати по отношение на спешните нужди от взаимно уважение, братство, мир, разбирателство“, обясни той.

Във встъпителната си реч във вторник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства Фес „с неговата богата и светска история, като идеалното място за среща и размисъл за състоянието на нашия свят“.

Време за утвърждаване на толерантността, диалога и разбирателството

Отбелязвайки, че „присъствието на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш придаде специален характер на тази среща“, г-н Насър Бурита приветства успеха на срещата във Фес по отношение на участието, но също и естеството на диалозите и дискусиите, като посочи, че „Срещата дойде в момент, когато светът трябва да потвърди стойността на диалога, разбирателството и толерантността.“

„Международната ситуация днес изисква от нас да се вслушваме в езика на разума, езика на мъдростта и да твърдим, че ценностите на диалога са основни ценности и че въпреки различията в интересите и различията в религията и расата, това човечество има много общо“, увери той.

Подкрепяйки коментарите на г-н Моратинос, външният министър разясни какво представлява Мароко и какво представлява град Фес, като заяви: „Това, което е успяло в Мароко, може да успее и в света. Това, което Мароко успя да направи на национално ниво по отношение на хармонията и съвместното съществуване през вековете, може да бъде източник на вдъхновение за други региони.“

„Трябва да надградим Декларацията от Фес“

В интервю за UN News Антонио Виторино, генерален директор на Международната организация по миграция на ООН (МОМ), каза, че ръководената от него агенция е присъства по целия свят, в 80 страни, „но несъмнено имаме много важни операции на африканския континент за защита и подкрепа на мигрантите“.

Той обясни, че 80 процента от африканските мигранти напускат една африканска страна за друга африканска страна. „Това показва важността на действията на МОМ в целия африкански континент. И се надяваме, че тази първа среща на Алианса на цивилизациите тук, в Африка, е важен момент за потвърждаване на нашия ангажимент за защита на мигрантите.

Запитан как гледа на приетата Декларация от Фес, г-н Виторино каза: „Декларациите винаги са важни – политически. Но не е достатъчно. Трябва да надграждаме Декларацията. И ние сме отдадени.”

„Всеки ден, навсякъде, заедно с хората, които се нуждаят от нас, МОМ има за цел да превърне същността на Декларацията в конкретни действия, да защити мигрантите, да подкрепи безопасната, организирана и регулирана миграция и да се бори срещу трафика на хора, който е атака срещу основните права на мигрантите“.

Диалог между поколенията

В други дейности в сряда около 100 младежи от различни страни се събраха в университета Euromed във Фес, за да говорят за „бъдещето, което искат“. Те подчертаха значението на диалога между поколенията и ползите, които по-младото поколение може да донесе на масата по отношение на противодействието на реториката на омразата.

Али Махмуд от Ливан, един от участниците в младежкото събитие, каза пред UN News, че той и колегите му в асоциация, наречена „Адиян“, работят по програма за противодействие на речта на омразата и нейното въздействие върху ливанското общество, независимо дали психологически или физически , чрез семинари и кампании, насочени към всички в страната.

Във форума във Фес взеха оживено участие около 42 участници на министерско ниво, 90 ръководители на регионални организации и 12 бивши държавни или правителствени ръководители, което е връхна точка за срещите на Алианса, както каза мароканският външен министър.

От създаването си UNAOC се превърна във водеща платформа на ООН за междукултурен диалог, разбирателство и сътрудничество. Той свърза правителства, законодатели, местни власти, организации на гражданското общество, медии и хора, посветени на насърчаването на разбирателството в различни общности.

Превод: Елена Сотирова

Източник: UN