Форум на ООН обсъжда борбата с „дигиталната бедност“

0
178
Източник: UN News

Ежегодният Форум за управление на интернет под патронажа на ООН се провежда тази седмица в етиопската столица Адис Абеба. Целта на форума е да излезе с категоричен план за създаването на едно отворено, свободно, инклузивно и сигурно дигитално бъдеще за всички, особено за онези 2,7 милиарда души по света, които нямат достъп до интернет.

„Чрез прилагането на правилните политики дигиталните технологии могат да бъдат от безпрецедентна полза за устойчивото развитие, особено в най-бедните страни“, казва се в прессъобщение на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

„Нужна е повече свързаност и по-малко дигитална фрагментация. Повече мостове между дигиталните разделения и по-малко бариери. Повече автономия за обикновените хора, по-малко злоупотреба и дезинформация“, казва се още в прессъобщението.

17-ият Форум за управление на интернет започна този понеделник и ще продължи до петък. Това е първото му провеждане в Африка от 11 години насам. Събитието поставя акцент върху един регион, където 60% от населението няма достъп до интернет.

В глобален мащаб 62% от мъжете и 57% от жените използват интернет. В повечето страни, за които са налични данни, сред интернет потребителите преобладават по-образованите хора.

Една от основните цели на тазгодишния форум е да се адресира темата за „дигиталната бедност“.

Макар и дигиталните технологии да умеят да променят живота на хората към по-добро, то повишената употреба на интернет предразполага към разпространението на дезинформация, фалшиви новини, език на омразата, регулярното изтичане на лични данни и друга поверителна информация и към увеличаване на престъпленията в кибер пространството.

Тази година темата на форума е „Устойчив интернет за споделено, устойчиво и общо бъдеще“, а призивът е да се предприемат колективни действия и да се поеме колективна отговорност, за да могат всички хора да бъдат свързани в онлайн пространството, да се спазват човешките права, да се избегне разделението в интернет и да се осигури поверителност на информацията в интернет.

Превод: Ванеса Николова

Източник UN