Мръсният въздух причинява почти милион мъртви раждания на година

0
164
Източник: Unsplash

Според първото глобално изследване по темата почти милион от случаите на мъртвородени деца могат да бъдат приписани на замърсяването на въздуха, пише „Гардиън“.

Резултатите от изследването сочат, че около половината случаи на мъртвородени деца могат да бъдат свързани с излагането на бременните жени на фини прахови частици, каквито се произвеждат предимно от изгарянето на изкопаеми горива.

Изследването включва 137 държави от Азия, Африка и Латинска Америка, където се регистрират 98% от мъртвите раждания. В миналото са публикувани проучвания с доказателства за връзката между мръсния въздух и увеличаването на риска от мъртво раждане, но това е първото изследване, което установява точния брой на мъртвородени, които се дължат на излагането на майката на замърсен въздух.

Мъртвите раждания са определени като „пренебрегната трагедия“ в доклад на УНИЦЕФ от 2020 г.

Резултатите от настоящото изследване идват на фона на станалото през октомври публично откритие, че фини прахови частици са намерени в белите дробове и мозъците на фетуси. Фини прахови частици са открити за пръв път в плацента през 2018 г.

„Постигането на заложените от Световната здравна организация (СЗО) цели за качество на въздуха могат да предотвратят голямо количество от мъртвите раждания“, смятат учените от университета в китайската столица Пекин, които участват в провеждането на изследването.

То е публикувано в „Нейчър Комюникейшънс“ и си служи с данни за мъртвите раждания и замърсяването на въздуха между 1998-а и 2016 г. от 54 страни, сред които Пакистан, Индия и Нигерия.

Учените използват тези данни, за да изчислят броя на мъртви раждания, които могат да бъдат свързани с излагането на фини прахови частици в 137 страни, взимайки предвид факта, че мръсният въздух има по-зловредно влияние върху по-възрастните жени.

Превод: Ванеса Николова

Източник: Guardian, Nature Communications