Увеличаване правата на жените в селското стопанство

0
1491
800px-Women_smallholder_farmers_in_Kenya
Снимка: Wikimedia Commons

Жените съставляват почти половината от фермерите в света, но по ограниченият достъп до образование и финанси, за разлика от мъжете, възпрепятства внедряването им в новите технологии. Изследвания показват, че в развиващите се страни, продуктивността на жените в селското стопанство може да се повиши с 20-30 процента, стига те да имат равен с мъжете достъп до ресурси. Подобряването на условия за работа има ползи не само от гледна точка на намаляване на бедността и ускоряването на производствеността, но е и особено подходящ начин за справяне с фундаментални проблеми като обезлесяването и климатичните промени.

Като част от Програмата на ООН за развитие (ПРООН), програмата „Зелени стоки“ насърчава внедряването на дребните земеделски производители в големия бизнес. Това се прави с идеята за изкореняване на дълбоко внедрените проблеми, които пречат на Устойчивото развитие в ключови сектори в десет страни, включително Индонезия и Гана. За да успее изпълнението на Програмата, е нужна толерантност между половете.

Индонезия: Жените и палмовото масло

В Индонезия често се наблюдава жени и мъже да работят рамо до рамо в плантациите за производството на палмово масло. Индустрията на палмовото масло е гръбнакът за икономиката на нацията и е един от водещите отрасли. Но въпреки това, жените могат да бъдат маргинализирани, след като не получават необходимия достъп до финансови ресурси, знания и технологии за подобряване качеството им на работа и увеличаването на добива на палмово масло.

Като цяло, в Индонезия е утвърдена патриархалната култура, което е причина за ограничените права на жените в селското стопанство. Те са ограничени от гледна точка на собственост върху земя, както и обработката на чужда земя, тъй като работодателите предпочитат да наемат мъже. Порочна практика е, местните жени да се назначават на краткосрочни договори и така те нямат възможност за развитие и утвърждаване на една позиция – това води до понижена сигурност на работното място. Жените обаче са изключително важни за пазара на производство в селското стопанство, защото могат да допринесат в добри практики.

Гана: Жените и какаото

Какаото е основният източник на доходи за 800 000 от дребните земеделски производители и само 25% от отглеждащите какаото са жени. От 2014 г. ПРООН е разпространила над 800 000 разсад за повече от  9600 какаови земеделски производители, от които 21 процента са жени. Отглеждането не сенчести дървета в какаовите ферми е от важно значение, защото те играят ролята на щит за слънчевата светлина и пазят почвата влажна през сухите сезони. Също така, те служат като резервоари на въглерод и осигуряват кислород. Идеята е да се увеличи броят на сенчести дървета в какаовите ферми, за да се подобрят условията в горите с какаови площи. Благодарение на Програмата за развитие на ООН, са засадени фиданки на сенчести дървета, в резултат на това се наблюдава възстановяването на 8 500 хектара гори. Чрез Програмата се провеждат и обучение за жени, които имат амбициите да бъдат се развиват в професионален план. В резултат на това, жените изравняват възможностите си за труд с тези на мъжете и цялата какаова индустрия се развива бързо и качествено.

Източник: UNDP

Изготвил: Мария Ивайлова