19 убити след терористична атака в Тунис

0
1131
World Bank/Dana Smillie
World Bank/Dana Smillie
Снимка: World Bank/Dana Smillie

19 души, сред които 17 чуждестранни туристи, бяха убити във въоръжена атака в музея „Бардо“ в столицата на Тунис. Сред жертвите има граждани на Япония, Италия, Колумбия, Австралия, Франция, Полша и Испания. Двама тунизийци – от които единият полицай, също са сред загиналите, a националността на две от жертвите не e идентифицирана все още. Повече от 40 други са ранени. Това каза премиерът Хабиб Есид, като добави, че двамата нападатели са били убити от силите за сигурност на Тунис. Тяхната самоличност е установена – Ясин Абиди и Хатем Хачнауи, но се предполага, че извършителите са били подпомагани от съучастници, затова разследването продължава.

Веднага след нападението, премиерът Есид заяви: „Това е критичен момент в нашата история и същевременно определящ за нашето бъдеще“. Президентът на Тунис  Беджи Каид Есебси обяви: „Ние сме във война срещу тероризма, ще се борим до край, без никаква милост. Свирепите малцинствени групи няма да ни изплашат, демокрацията ще победи“.

Нападението беше извършено в сърцето на Тунис – музеят „Бардо“, който е атрактивна туристическа дестинация. Атаката започнала малко след пладне, когато мъже, въоръжени с калашници, открили огън пред входа на музея, нахлувайки и вътре, където стотици уплашени туристи намерили прикритие. Очевидци разказват: „Тези мъже започнаха да стрелят изведнъж, хората падаха мъртви на земята, неща се срутваха от тавана… Всичко стана толкова бързо“. По време на атаката в сградата на Парламента, намираща се наблизо, депутатите обсъждаха закон за борбата с тероризма. Парламентът беше евакуиран, но късно вечерта се събра отново на извънредно заседание.

Този атентат е тежък удар срещу Тунис, тъй като след революцията основна част от икономиката на страната, е зависима от туризма. С мирно избраният нов парламент през декември, Тунис се считаше за успешен модел на политически преход, след свалянето на авторитарния режим на Зин ал Абидин Бен Али през 2011 г. Сега извършителите на този атентат се опитват да отклонят страната от крехкия й преход към демокрация, който продължава да бъде най-положителният резултат от арабската пролет в Близкия изток. Нападението веднага повдигна въпроси за терористичната заплаха в Тунис, на фона на нарастващото безпокойство, че джихадисткото насилие се разпростира чрез границата с нестабилна Либия. Огромен брой тунизийски граждани заминават като бойци в Сирия и Ирак, което също предизвиква притеснения, че е възможно завърнали се бунтовници да извършат нападения в страната.

Атаки, насочени срещу туристи, не са ново явление в Тунис. Подобен атентат се случи през 2002 г., когато 21 души, сред които 11 германски туристи, бяха убити при взрив на бомба в синагога в курорта Джерба. Ал Кайда пое отговорността за това нападение.

Световните лидери изразиха готовността си да окажат подкрепа на Тунис в борбата срещу тероризма. В изявлението си Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун изказа най-дълбоките си съболезнования на семействата на жертвите от жестокия атентат. Генералният директор на ЮНЕСКО – Ирина Бокова, коментира случилото се: „Музеят Бардо е място, отворено към всички, място на диалог между различните култури. Този страхлив акт на потъпкване на тези принципи трябва само да ни обедини още повече в борбата срещу екстремизма. Изправени срещу онези, които се опитват да сломят човешкия дух чрез насилие и терор, ние трябва да отвърнем с диалог, култура и зачитане на правата на човека“.

След нападението, хиляди хора се стекоха по улиците на Тунис, развявайки националния си флаг и пеейки песни от арабската революция през 2011 г.,  за да изразят своята болка, нетърпимост и единство срещу тероризма.

Сега притеснението на много тунизийци е как ще отговори правителството. Гордеят се с премахването на диктатурата в страната, но се тревожат дали в такъв решителен момент правителството ще може да се справи с тероризма, без да погуби трудно извоюваната свобода и крехкия процес на изграждане на демократично общество в страната.

 

Източници: BBC, The Guardian, UN News Centre

Изготвил: Вилияна Узунова