Ватиканът подкрепя употребата на военна сила срещу Ислямска държава

0
730

Flag_of_the_Vatican_City.svg

Ватиканът смята, че може да се наложи използването на военна сила, за да се прекратят нападенията на Ислямска държава над християните и другите религиозни общества в Сирия и Ирак.

На 13 март архиепископ Томаси, първи дипломат на Ватикана в седалището на ООН в Женева, направи изявление пред Съвета на ООН по правата на човека. В него той заяви, че джихадистите извършват геноцид срещу религиозните малцинства и трябва да бъдат спрени.

Според архиепископа е нужно да се създаде стабилна коалиция, включваща държави от Близкия изток и ръководена от ООН, която да търси възможно политическо решение на проблема. Ако това е невъзможно, трябва да се прибегне до употреба на сила. Обществото трябва ясно и смело да подкрепи всяка общност, без значение от религия, етнос или култура, която е потискана, преследвана или избивана заради възгледите си. В случая с Ислямска държава, без съмнение, главната мишена на екстремистите са християните.

Първият дипломат на Ватикана заяви, че в случай на военна намеса, се надява ООН да избегне възможността частни интереси да надделеят над общото благо и по този начин международната общност да се провали в опита си за опазване на свободата на засегнатото цивилно население.

 

Източници: BBC и Catholic News Agency

Изготвил: Анина Йовкова