Обама предлага на Иран „историческа” възможност

0
676

 

640px-2011_State_of_the_Union_Obama
Снимка: Wikimedia Commons

Президентът на САЩ Барак Обама каза на иранския народ, че споразумение за на отношенията между двете страни е съвсем наблизо.

„Имаме най-добрата възможност от десетилетия насам да преследваме по-добро бъдеще за нашите държави”, каза той във видео съобщение по случай персийската Нова година.

Шест световни сили водят преговори, имащи за цел да ограничат ядрената активност на Иран. Крайният срок за постигане на споразумение е март месец. В отговор на посланието на Обама външният министър на Иран Мохамед Явад Зариф каза, че е време САЩ и другите преговарящи страни – Китай, Франция, Германия, Русия и Великобритания – да постигнат съгласие.

„Иранците вече направиха своя избор: Ангажиране с достойнство. Крайно време е САЩ и съюзниците им да решат: натиск или съгласие”, написа Зариф в съобщение, публикувано на официалния му туитър акаунт.

В петък държавният секретар на САЩ Джон Кери и Мохамед Явад Зариф се срещнаха за петия последователен ден от преговорите в Швейцария.

В изявлението си Обама казва, че ако иранските лидери се съгласят на разумна сделка, това ще доведе до просперитет за страната. В противен случай, ако споразумение не се постигне, Иран го очаква изолация.

Обама обаче все още не е убедил Конгреса за обхвата на споразумението и много от законодателите са против смекчаване на санкциите. По-рано този месец 47 сенатори републиканци предупредиха лидерите на Иран, че каквато и да е сделка относно ядрената програма на Иран може да бъде анулирана, когато Обама напусне поста си. Този ход беше осъден от Белия дом като опит да се подкопае външната политика на президента.

Смята се, че споразумението ще принуди Техеран да намали с 40% броя на машините, които могат да се използват за създаване на атомни бомби. В замяна икономическите санкции ще бъдат силно смекчени, а ембаргото върху конвенционалните оръжия ще бъди частично вдигнато.

В четвъртък писмо, подписано от 360 членове на Конгреса, беше изпратено до президента. В него се напомня, че вдигането на постоянните санкции срещу Иран ще изисква ново законодателство от Конгреса. Иран твърди, че ядрената му програма ще се използва единствено за мирни цели, но членове на международната общност се страхуват, че той може да има военни амбиции.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC