Джон Бейнър планира да посети Нетаняху в Израел

0
701

 

Flickr_-_Benjamin_Netanyahu_with_Greek_PM_-_03
Снимка: Wikimedia Commons

Говорителят на Камарата на представителите на САЩ Джон Бейнър планира посещение на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Израел. Републиканците бяха много критични към Обама за влошените отношения с Израел. Посещението на Бейнър ще се състои през април, само седмици след победата на партията на Нетаняху на парламентарните избори.

По време на предизборната кампания Нетаняху се зарече да не допуска създаването на палестинска държава, с което той разгневи Белия дом. От тогава Нетаняху смекчи своите изказвания, но въпреки това Белият дом предупреди, че ще има „последствия”.

В четвъртък Обама поздрави Нетаняху за неговата победа в изборите, но го предупреди, че САЩ ще преосмислят отношението си към израелско-палестинския мир в резултат на коментарите на Нетаняху.

По думите на говорителя на Бейнър по време на визитата ще се обсъдят общите им приоритети за мира и сигурността в региона и по-нататъшното укрепване на връзката между САЩ и Израел.

През януари Бейнър покани Нетаняху на заседание на двете камари на Конгреса, без да предупреди Белия дом. Нетаняху използва тази възможност да предупреди САЩ да не сключват „лоша сделка” с Иран относно ядрената им програма. Тогава администрацията на Обама и някои демократи от Конгреса разкритикуваха речта на Нетаняху, наричайки я политическа тактика. Тогава много демократи избраха да не присъстват на речта, а Обама дори отказа да се срещне лично с Нетаняху.

За последно Бейнър посети Израел през 2008 г. Запознати твърдят, че посещението му в Израел е било планирано „не само преди изборите в Израел, но и доста преди изнасянето на речта на Нетаняху пред Конгреса”.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC