[:bg]9 май – Денят на Европа[:]

0
1211
Снимка: Pixabay

[:bg]На днешната дата преди точно 68 години се ражда идеята за Европейския съюз. На 9 май 1950 г. в Париж френският външен министър Робер Шуман произнася своята емблематична декларация, с която предлага обединяване на производството на въглища и стомана между Германия и Франция.

Като се създаде обща продукция на тези суровини, които от своя страна се използват за направата на военна техника, войната между двете държави оттук нататък би била немислима. Шуман призовава всички останали държави в Европа да се присъединят към декларацията, за да се елиминира възможността от конфликти между страните и да не се повтарят ужасите и разрухата от двете световни войни.

Всъщност човекът, който стои зад тази декларация, е Жан Моне. Той е виден френски предприемач и държавник, който заема редица важни длъжности по време на двете световни войни – финансов съветник на Алианса, заместник-генерален секретар на Обществото на народите, икономически съветник на правителствата на САЩ, Франция и Великобритания през Втората световна война, както и автор на плана „Моне“ за възстановяване на икономиката на следвоенна Франция. След дългото си пребиваване в САЩ и наблюдавайки начина на функциониране на една федерална държава, Моне се завръща в Европа и разпространява идеята за обединение на държавите, но не изведнъж и не на федеративен принцип. Той е привърженик на постепенната, еволюционна интеграция, започваща от един малък, но изключително важен икономически сегмент, а именно – въглищата и стоманата.

Така, по идея на Моне, Шуман отправя предложението си и на 3 юни 1950 г. шест държави – Белгия, Нидерландия, Люксембург, Германия, Франция и Италия – подписват декларацията. През април 1951 г. същите шест, по-късно известни като страните-основателки, подписват Договора за създаване на Европейската общност за въглища и стомана. Именно по този начин се поставя началото на процесите, довели до създаването на днес познатия ни Европейски съюз, който инкорпорира сътрудничество в огромен брой сфери между 28 държави-членки.

Материала изготви: Данита Янчева

Източници: ЕС[:]