Афганистански жени откриват библиотека, за да се противопоставят на нарастващата изолация

0
234
Източник: Pixabay

Афганистански активисти за правата на жените откриха в сряда библиотека в Кабул, надявайки се да осигурят оазис за жените, които под управлението на талибаните са все по-откъснати от образованието и обществения живот

Откакто поеха властта в Афганистан преди година, талибаните заявиха, че жените не трябва да излизат от дома си без роднина от мъжки пол и трябва да покриват лицата си. Девическите гимназии до голяма степен остават затворени, след като талибаните се отказаха от обещанията си да ги отворят през март.

„Открихме библиотеката с две цели: първо, за момичетата, които не могат да ходят на училище, и второ, за жените, които са загубили работата си и нямат какво да правят“, казва Жулия Парси, една от основателките на библиотеката.

Повече от 1000 книги в библиотеката включват романи и илюстрирани книги, както и нехудожествени заглавия за политика, икономика и наука. Книгите са дарени предимно от учители, поети и писатели на фондация „Кристал Баят“ – афганистанска организация за защита на правата на жените, която помогна за създаването на библиотеката.

Няколко активистки на женски организации, които участваха в протестите през последните месеци, също помогнаха за създаването на библиотеката в нает магазин в търговски център.

Западните правителства осъждат отстраняването на жените от обществения живот. Много афганистански жени изразиха разочарованието си и призоваха талибанските власти да зачитат правата им.

„Те не могат да ни унищожат от обществото, ако ни унищожат в една област, ние ще продължим в друга“, заяви при откриването на библиотеката Махджоба Хабиби, защитник на правата на жените.

Източник: Reuters

Превод: Камелия Григорова