Експерти по правата на човека с призив към Иран да прекрати „системното преследване“ на религиозни малцинства

0
221
Източник: Pixabay

Властите в Иран трябва да спрат преследването и тормоза над религиозните малцинства, заявиха група независими експерти на ООН по правата на човека

Експертите заявиха, че са дълбоко обезпокоени от зачестилите произволни арести и насилствени изчезвания на членове на бахайската вяра, както и от унищожаването или конфискуването на имуществото им, „което носи всички признаци на политика на системно преследване“.

Те допълват, че това не са изолирани случаи, а част от по-широка политика, насочена срещу всяко различно убеждение или религиозна практика, включително новопокръстени християни, дервиши от племето гонабади и атеисти.

https://twitter.com/UN_SPExperts/status/1561713052835356672?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1561713052835356672%7Ctwgr%5E8e0dff2d62bc2b311997893805be36074560271e%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fnews.un.org%2Fen%2Fstory%2F2022%2F08%2F1125162

Призив за действие

„Международната общност не може да остане безмълвна, докато иранските власти използват прекалено широки и неясни обвинения в националната сигурност и шпионаж, за да заглушат религиозните малцинства или хората с различно мнение, да ги извеждат от домовете им и на практика да ги принуждават да се изселват“, се казва в изявлението.

Експертите на ООН заявиха, че през тази година се наблюдава значително увеличение на арестите на бахаи, както и на нападенията срещу тях. До април те са получили съобщения, че над 1000 членове очакват затвор след първоначалните им арести и изслушвания.

Набези и арести
Този месец членове на службите за сигурност и разузнаване разрушиха насилствено най-малко осем къщи, принадлежащи на бахайски семейства в провинция Мазандаран и конфискуваха 20 хектара от земята им. Лицата, които са се опитали да оспорят операциите, са били арестувани.

Експертите вече са писали на иранските власти за положението на бахайското малцинство, като припомнят съобщението си от февруари 2021 г., в което се изразява загриженост за системното нарушаване на правото на собственост и жилище.

Санкционирана от държавата нетолерантност
Независимите експерти по правата на човека са сериозно обезпокоени от факта, че разпоредбите на Наказателния кодекс се използват за преследване на лица на основание религиозна принадлежност и въз основа на твърдения, че са изразявали възгледи, считани за критични или обидни за исляма.

Експертите също така многократно са изразявали загриженост относно криминализирането на богохулството съгласно Наказателния кодекс, за което се предвиждат строги наказания като доживотен затвор и смъртно наказание, което противоречи на международното право в областта на правата на човека.

„Подобна санкционирана от държавата нетолерантност подхранва екстремизма и насилието“, заявиха те.  „Призоваваме иранските власти да декриминализират богохулството и да предприемат смислени стъпки за гарантиране на правото на свобода на религията или убежденията и на свобода на мнението и изразяването без дискриминация.“

 

Източник: UN

Превод: Камелия Григорова