Япония обмисля изграждането на нови ядрени централи като значителна промяна в политиката си

0
239
Източник: Pixabay

Токио (Киодо) – Японското правителство заяви в сряда, че обмисля изграждането на ядрени електроцентрали от следващо поколение, за да подпомогне целите си за намаляване на въглеродните емисии и осигуряване на стабилни доставки на електроенергия. С това отбеляза значителна промяна в политиката си за отказ от нова ядрена енергия.

В плана се разглежда и удължаването на максималния срок на експлоатация на съществуващите ядрени реактори в страната над 60 години. Япония не желаеше да обсъжда конкретно политиката в областта на ядрената енергетика след опустошителното земетресение и цунами през март 2011 г., които засегнаха АЕЦ „Фукушима-1“.

„Правителството ще поеме инициативата за рестартиране на нашите атомни електроцентрали чрез различни мерки“, заяви министър-председателят Фумио Кишида на конференция за индустриална трансформация и декарбонизация същия ден.

Министерството на икономиката, търговията и промишлеността проучва разработването на ядрени електроцентрали от следващо поколение и предварително оповести предвидения процес на разработване на модернизирани реактори с подобрени характеристики за безопасност през следващото десетилетие.

Правителството може да приеме този план. Очаква се също така да се обмисли ефективно удължаване на експлоатационния живот на атомните електроцентрали, като не се включват периодите, в които те са били затворени, докато са били инспектирани от Органа за ядрено регулиране.

Но такова удължаване може да предизвика опасения относно безопасността на стареещите реактори, които са по-податливи на аварии.

След аварията във Фукушима през 2011 г. Япония въведе по-строги стандарти за безопасност, които по принцип ограничават експлоатацията на ядрените реактори до 40 години.

Възможно е обаче да се експлоатират още 20 години, ако бъдат извършени подобрения на безопасността и реакторът премине успешно проверка. Япония си е поставила за цел през 2030 г. производството на ядрена енергия да представлява 20-22% от доставките на електроенергия.

От 17 атомни електроцентрали, които вече са преминали проверка, 10 са възобновили работата си. Миналия месец Кишида обеща да рестартира до девет от 10-те реактора, за да се подготви за очаквания недостиг на електроенергия през зимата.

През юни миналата година блок №3 на АЕЦ „Михама“ стана първият реактор в страната, който работи повече от 40 години съгласно новите правила.

Източник: The Mainichi

Превод: Камелия Григорова