Международен шпионаж: Куба на прицел

0
188

Списание „RAYA“ е получила достъп до хиляди класифицирани документи на военните разузнавателни служби на Колумбия, в които се представят разкрития за кубински дипломати и чиновници, политически лидери от левицата, журналисти и обществени лидери. Нещо повече, открита е подправена информация от компютъра на партизански лидер, която обвинява Куба за насилствените протести в Колумбия.

Мишената „Чарли“

Шпионските досиета са пълни с профили, снимки, скици, видеозаписи от наблюдения, карти, шахматни дъски и най-необичайни имена за идентифициране на операциите. „Чарли“ е името на шпионската операция срещу кубинското правителство, включително дипломатическия му корпус в Колумбия, чиито членове са обвинени в шпионаж, за да се оправдае получаването на служебни пари, преследването им и контролирането на политическите им срещи с колумбийските и латиноамериканските леви и социални лидери. Чрез тази разузнавателна служба колумбийските шпиони дори имат достъп до поверителни документи за споразумения за военен обмен между Венецуела и Куба.

Разследването за Куба започва на 26 септември 2016г. с пристигането на 162 членове на кубинското правителство в Картахена де Индиас. Сред тях са присъствали консули, журналисти, лекари, служители по сигурността на президента Раул Кастро и гаранти на мирния процес с ФАРК, чието споразумение е трябвало да бъде подписано в крайбрежния град. Този списък довежда до стартирането на стотици операции в продължение на пет години.

Например, на 11 април 2017г. в доклад на тази разузнавателна агенция са записани вътрешна информация на входния маршрут и снимки на сградата на кубинското посолство, разположена в квартал „Чико“, в северната част на Богота. Тази информация е предоставена от източник, кооптиран от бивш агент на вече съществуващия Административен департамент по сигурността (АДС). Източникът е работил с военното разузнаване в продължение на три години под прикритието на работата си като журналист и фотограф, печелейки доверието на някои кубински служители.

„Детайли в чакалнята: кръгла стъклена маса, снимка на Че Гевара и Фидел Кастро, черен кожен диван, килимче в ъгъла“, е споделено в документа, заедно със седем заснети кадъра от видеозапис от журналиста под прикритие, около 60-годишен мъж. Седмици по-късно, агентите откриват и проучват новия дом на тогавашния кубински посланик Хосе Луис Понсе Карабайо.

Проникването в Хавана

Разузнавателната агенция е наясно, че преследва лидери на социални и политически организации в Колумбия и Куба, но легитимира действията си с предположението, че формира транснационална мрежа, която се стреми да атакува валидността на колумбийския демократичен режим чрез насърчаване на „свободното самоопределение на народите и популяризиране на идеологията на революцията“. Това е регистрирано в операция „Аполо“ – международна стратегия за проникване, планирана на 14 септември 2017г., която се състои в преместване на човешки източник в международния лагер Хулио Антонио Мела (CIJAM), разположен в община Каймито, на 45 км от Хавана. Целта му е „да участва и да получи информация от събитието, наречено „XXIV издание на Латиноамериканската бригада на Карибите“, ръководено и координирано от членове на Кубинския институт за приятелство с народите (ICAP)“, се посочва в документа.

Поради логистични неуспехи тази операция не е завършена, тъй като човешкият източник не получава място за пътуване до Хавана.

Пропаганда и дискредитиране

Шпионските доклади, някои със снимки от предишни години, които постоянно се повтарят в слайдове, за да оправдаят икономическите ресурси, са използвани по време на правителството на Иван Дуке, за да се атакуват обществените протести, които се провеждат от 2019г. до края на 2021г. в различни региони на страната.

Така например изпратеният от колумбийски агенти източник прониква на XXV среща на Форума Сао Пауло“ в Каракас, Венецуела, която се провежда между 25 и 28 юли 2019г. и на която според документите са присъствали политици от няколко латиноамерикански държави, сред които Глория Инес Рамирес, настоящ министър на труда и член на Колумбийската комунистическа партия; Хуан Карлос Танус Туиран, представител на Фондация Колумбийци в чужбина, и Пиедад Еснеда Кордоба Руис, настоящ ляв сенатор.

Пълните документи, до които списание „RAYA“ е имало достъп, особено „Стратегия за дестабилизация“, показват, че става дума за план на държавните разузнавателни служби срещу социалния протест, в който те свързват колумбийската левица и страната домакин и гарант на мирните процеси с ФАРК-ЕП и ЕЛН.

Не е тайна, че правителството на Дуке и неговата партия Centro Democrático, както никога досега, се намесват в президентската кампания в САЩ през 2020г. в полза на републиканеца Доналд Тръмп. Тази неправомерна намеса във вътрешните работи на друга държава поражда травматични епизоди и трудности при стабилизирането на двунационалните отношения след триумфа на демократа Джо Байдън, който по време на кампанията беше подложен на мръсна пропаганда, обвиняваща го, че е кастро-чавист, най-вече в щата Флорида – един от т.нар. колебаещи се щати, ключов за спечелването на президентските избори и дом на мнозинството от имащите право на глас латиноамериканци от кубински, венецуелски и колумбийски произход.

Не бива да се забравя, че пет дни преди „ексклузивния“ материал на списание Semana, на 11 януари 2021 г., преди да напусне Белия дом, Тръмп, използвайки старата политика на вътрешен враг и „доказателствата“, предоставени от Колумбия, отново обяви Куба за една от страните в света, които спонсорират тероризма

Превод: Десислава Петкова

Източник