Агенция на ООН спира помощите за Газа, поради липса на средства

0
826
08-20-2014Gaza_Displaced
Снимка: UNRWA Archives/Shareef Sarhan

Агенцията на ООН, която подпомага палестинските бежанци в Близкия изток, обяви вчера (27.01.), че поради основен недостиг на финансиране, е принудена да преустанови паричните помощи по програмата, която щеше да помогне на семейства в Газа да поправят домовете си или да им предостави субсидии за наемане на жилища, за хората, останали без дом след миналогодишния конфликт в анклава.

Като обяви прекратяването, Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA)  заяви, че „почти николко“ от средствата, обещани от спонсори на международната конференция в Кайро, миналата година, са достигнали до Газа, както и че се нуждае от 100 милиона долара през първото тримесечие на 2015 г.

Над 96 000 домове на палестински бежанци бяха повредени или унищожени, по време на конфликта миналото лято и около 720 милиона долара са необходими за справяне с този проблем, според данни на UNRWA. Към днешна дата, агенцията е получила едва 135 милиона долара, като остава недостиг от 585 милиона долара.

„Хората са отчаяни, а международната общност дори не може да осигури абсолютния минимум – например, ремонтиран дом през зимата – да не говорим за премахване на блокадата, достъп до базари и свобода на движение. Казахме и преди, че спокойствието няма да продължи, и сега спокойствието е в опасност,“ заяви Робърт Търнър, директор на агенцията в Газа.

Докато някои средства си остават на разположение, за да започне реконструкцията на напълно разрушените домове, от UNRWA са изчерпали всички средства за финансиране на ремонти и субсидии за отдаване на наем.

„Досега от UNRWA в Газа са предоставили над 77 милиона долара за 66 000 палестински бежански семейства, за ремонт на домовете си или за намиране на временна алтернатива,“ заяви г-н Търнър, като подчерта, че докато, че това само по себе си е „огромно постижение“, то това не е достатъчно.

„Лесно е да гледаме на тези цифри и да забравим факта, че става дума за хиляди семейства, които продължават да страдат през тази студена зима, с неадекватни убежища. Хората буквално спят сред развалините; децата умират от пневмония,“ отбеляза той. От обещаните 5.4 милиарда долара, по време на конференцията в Кайро, миналата година, за подпомагане на палестинците, „на практика нищо не е достигнало до Газа,“ добави още той.

„Не е ясно защо това финансиране не е налице,“ заяви г-н Търнър. „Но UNRWA е стабилизиращ фактор в много предизвикателен политически контекст, и ако програмата не може да продължи, то ще има тежки последици за засегнатите общности в Газа.“

Агенцията предупреди, че ако не бъдат получени 100 милиона долара, няма да е в състояние да продължи да предоставя субсидии, като най-вероятно голям брой семейства може да се завърнат в колективните центрове, където почти 12 000 палестинци продължават да търсят подслон.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова