Президентът на Иран, Раиси, посети Сирия. Там, той бе приветстван, а визитата му бе изтълкувана като стратегическа победа от една страна, и като провал на политиката на САЩ в региона от друга.

Раиси днес ще се срещне със сирийския президент, Башар Асад. Това събитие е знаково, защото маркира  първото държавно посещение на ирански президент в Сирия от 13 години.  Делегацията е на високо равнище, тъй като президентът е придружен и от министрите на външните работи, инфраструктурата, икономиката, както и ръководителят на Централната банка на Иран.

Пред Държавната информационна агенция, Мохамад  Джамшиди (заместник по политическите въпроси) заяви, че: „ Това посещение е стратегическата победа за Ислямска република Иран в региона“.

Подкрепата на Техеран във войната в Сирия е подплатена с опити за отваряне на нови пазари. Техеран се стреми да засили икономическия си захват над Сирия, като се опитва да проправи път на своите частни и държавни компании.

Тази президентска визита се осъществява след десетилетия на сътресения в Близкия изток. Арабските нации, които подкрепиха изолацията на Иран преди, сега се подготвят да посрещнат Сирия обратно в арабското лоно. Това се случва след като съперниците Иран и Саудитска Арабия, с посредничеството на Китай, се съгласиха да възстановят дипломатическите си връзки. По думите на Джамшиди:„ Това развитие на събитията представлява провала на политиката на САЩ в региона.“

Очаква се на тази среща между Иран и Сирия да се подпишат няколко споразумения, част от които са свързани с разширяването на икономическото сътрудничество.

Раиси пристигна ден след като Израел започна въздушни нападения срещу международното летище в град Алепо.  По време на нападението един войник е убит, а летището затваря врати.

Израел обеща да се бори с нарастването на иранското влияние в съседните страни. Ето защо, през последните месеци, страната предприе стотици атаки срещу контролирани от правителството райони на Сирия.

Превод: Вероника Средкова

Източник: AL JAZEERA