Президентът на Венецуела отхвърля решението на САЩ относно петролната компания Ситго

0
132
Източник: Unsplash

В понеделник президентът на Венецуела, Николас Мадуро, отхвърли плановете на правителството на САЩ да прехвърли венецуелската петролната компания Ситго (Citgo Petroleum Corporation) в ръцете на опозиционния съюз, Обединена платформа на Венецуела. Президентът осъди това решение като политическа маневра, която има за цел да навреди на страната.

Съобщава се, че Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ официално даде зелена светлина за продажбата на петролната компания ПВДСА (Petroleos de Venezuela) – компанията майка на Ситго – с което да бъдат уредени настоящите искове на кредитори. С това решение венецуелската опозиция получи  правомощия, които позволяват да започне преговори за евентуално споразумение.

До момента Ситго е ключова част от венецуелската икономика, тъй като генерира годишни дивиденти между 500 и 1 млрд. долара, а нетната ѝ стойност се оценява на 8-10 млрд. долара.

В изявление президентът Мадуро изрази своето неодобрение към опита на САЩ да поемат контрола върху петролната компания, като заяви: „от името на целия народ на Венецуела, отхвърляме кражбата на Ситго“.

Освен това, президентът възприе това действие като опит да се предотврати инициатива за насърчаване на мирния диалог между венецуелското правителството и опозиционните партии, в духа на Международната конференция за политическия процес, която се проведе на 25 април.

Лидерът на опозицията, Хуан Гуайдо, който през 2019г. се самопровъзгласи за „временен президент“ на Венецуела, продължава да получава подкрепа от САЩ. През 2019г. администрацията на Тръмп го призна за президент на Венецуела и замрази всички активи на Ситго, което проправи път към това контрола на компанията да бъде предаден на Гуайдо.

Впоследствие, въпреки множество съдебни решения, продажбата на акции на Ситго все още остава забранено от Службата за контрол на чуждестранни активи на Министерството на финансите на САЩ.

Американската политика в това отношение е от важно значение за претенциите и интересите на опозиционния съюз.

Въпреки, че понастоящем администрацията на Байдън насърчава мирния диалог по политическия процес на страната,САЩ продължава да третира Гуайдо като свой основен събеседник.

Междувременно венецуелското правителство на Мадуро многократно насърчава  опити за диалог с опозиционния алианс.

Заместник-постоянният представител на Венецуела в ООН, Хоакин Перес Айестаран, заяви, че „едностранните принудителни мерки и претенцията за конфискация на национални активи, като например компанията Ситго, представляват максимален израз на корупцията и представляват престъпни действия.“

Изявленията му бяха направени в рамките на заседанието на Икономическия и социален съвет на ООН, посветено на Цел 16 за устойчиво развитие (ЦУР).

Постоянното представителство към ООН отбеляза в официалния си акаунт в Туитър, че Венецуела се стреми да „подобри управлението и да се бори с корупцията, като потвърждава националния ангажимент за прозрачност, многостранност и народна организация като същност на борбата с корупцията“.

Източници: teleSUR

Превод: Ния Недялкова