В името на човечеството върнете войските си обратно в Русия – призив на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш

0
503

Господин Путин, спрете армията си да нападне Украйна, дайте шанс на мира!“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутереш по време на заседание на Съвета за сигурност по повод ситуацията в Украйна.

Час след началото на заседанието се появява изявлението на руския президент Владимир Путин, в което той съобщава, че започва специална операция в Източна Украйна и призовава украинските военни да сложат оръжие.

Гутериш започна пресконференцията си след заседанието на Съвета за сигурност с думите, че това е най-тъжният момент от началото на мандата му. Той казва още:

Трябва да променя обръщението си и да кажа: в името на човечеството върнете войските си обратно в Русия. В името на човечеството, не започвайте това, което може да се превърне в най-разрушителната война от началото на века.

В момента светът излиза от пандемията и е необходимо да се осигури възможност за възстановяване на икономиките, което би било много трудно с високи нива на цените на петрол и с нарастващите лихвени проценти заради нестабилността на международните пазари. Този конфликт трябва да спре сега!“, завършва изявлението си Гутереш.

Ukraine: “ President Putin announced Special Military Operation in Ukraine“ | United Nations – YouTube

Според Устава на ООН Гутереш може само да призове Съветът за сигурност да разгледа проблема.

Генералният секретар на ООН за политически и миротворчески въпроси Розмари Дикарло заявява, че световната организация е готова да предостави хуманитарна помощ на Украйна.

Всички страни трябва да осигурят безопасност и сигурност. Уважаването на международното хуманитарно право и правата на човека е от първостепенно значение“ – добавя тя.

„Светът не може да предскаже какво ще се случи през следващите часове, но това, което е ясно, е, неприемливо високата цена и човешкото страдание, което ще доведе ескалацията на ситуацията“, допълва още Дикарло.

Какво се случва в Украйна?

Украинските власти обявиха извънредно положение и мобилизират военния резерв. Има данни за цивилни и военни жертви, атакуване на цивилни сгради и сведения за многобройна армия, която се придвижва към Украйна. Освен това Русия е затворила въздушното пространство над Украйна. Украинските власти съобщават и за многобройни кибератаки на държавни и финансови институции.

Не всички информации обаче са потвърдени.

Вижданията на участниците в съвета

Посланиците в ООН на САЩ, Франция и Великобритания описват ситуацията като опасна за целия свят и твърдо смятат, че Русия трябва се вслуша в техните думи – да се откаже от военните действия и да се върне на масата на преговорите. В противен случай ще трябва да поеме цялата отговорност за конфликта и да плати високата цена.

От друга страна, руският постоянен представител в ООН обвини останалите страни, че не се интересуват от хората, които заради украинския обстрел живеят в мазета в Донецк и Луганск, за бежанците, които бягат в Русия и като че ли за тях тези 4 милиона хора не съществуват.

Хората в Донбас са живеели в страх в продължение на 8 години от украинската агресия. Русия се е опитала да обясни логиката за признаването на Донбас, но никой не я е слушал. Руският представител споделя още, че настоящата криза около Украйна се корени в подкопаването на Минското споразумение от страна на Киев в продължение на години. Той допълва, че също в момента е научил, че президентът Путин е обявил военна операция в Украйна.

Представителят на Украйна казва, че неговото изявление е безполезно в момента, след като руският посланик заявява открито, че Путин е обявил война на страната му. Той приветства намерението на Съвета да приеме резолюция, която да осъди агресията срещу Украйна, като образно заявява, че „няма чистилище за военни престъпници, те отиват направо в ада.

Според украинския представител предвид обявяването на война Руската Федерация трябва да отстъпи отговорностите на ротационен председател на Съвета за февруари и да ги прехвърли на друг надежден член на съвета, който уважава Устава на ООН.

През последните часове напрежението ескалира и международната общност трябва да предприеме активни действия за възстановяване на мира.

По материала работи: Мартин Марков

Източници: UN News, European Commission