Бан Ки-Мун приветства ангажимента на лидерите за разрешаване на кипърския въпрос

0
840

05-15-2015Cyprus_Talks

Снимка: UN Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP)

Вчера (04.06.), Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, поздрави ангажираността на лидера на кипърските турци, Мустафа Акинчи и лидера на кипърските гърци, Никос Анастасиадис, за постигне на цялостно уреждане на кипърския въпрос.

Бан Ки-Мун, който се срещна вчера с г-н Акинюи в Ню Йорк, приветства „позитивната атмосфера“, заобикалящата продължаващите преговори, насърчаването на лидерите, „ за да остане в правия път“, според данни, предоставени от говорителя на Генералния секретар.

Преговорите бяха възобновени на 15 май, под егидата на Специалния съветник на ООН, Еспен Барт Ейде, който наскоро заяви, че според него 2015 г. ще бъде една изключително решаваща година.

Генералният секретар увери г-н Акинчи за неговата продължаваща лична ангажираност и тази на неговия Специален съветник за улесняване на преговорите.

Бан Ки-Мун приветства споразумението на лидерите за работа по редица мерки за изграждане на доверие, които ще имат полза и за двете общности. Тези мерки, отбеляза още той, биха могли да помогнат за увеличаване и поддържане на положителна среда на острова.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова