СЗО предупреждава, че дъждовният сезон възпрепятства борбата с Ебола

0
1347

04-10-2015Ebola_Africa

Снимка: WHO/D. Licona

Вчера (04.06.), Световната здравна организация (СЗО) отчете нарастване на интензивността и в географския район на предаване на Ебола в Гвинея и Сиера Леоне, като предупреди, че началото на дъждовния сезон „отсега нататък“ ще затрудни полевите операции и отбеляза, че ангажирането на общността продължава да бъде предизвикателство и в двете страни.

Междувременно Петър Граафф, Специалният представител и ръководител на Мисията на ООН за спешно реагиране на Ебола (UNMEER), заяви, че дъждовният сезон „създава проблеми, тъй като това ще е предпоставка за други болести като малария, която често показва симптоми, подобни на Ебола.“

Г-н Граафф заяви, че дъждовният сезон „усложнява ситуацията, тъй като за момента хората, показващи тези симптоми трябва да бъдат преглеждани, както ако са потенциално пациенти с Ебола, следователно трябва да бъдат тествани.“ В резултат на това, той предупреди, че броят на хората, които ще бъдат тествани за Ебола ще нараства „доста драматично“ през следващите няколко седмици.

Последните данни за Ебола отбелязват, че след 10 май, когато след 10-месечен спад от девет случаи на Ебола, както интензивността, така и географския район на разпространение, са се увеличили.

През седмицата, която приключи на 31 май, 25 случая бяха съобщени от четири префектури на Гвинея и три области на Сиера Леоне, като няколко случая в двете страни са възникнали от неизвестни източници на инфекция в области, за които не са съобщени потвърдени случаи в продължение на няколко седмици, което показва, че веригите на предаване продължават да остават неразкрити, според СЗО.

„Точното проследяване на контактите, активните констатации на случаите и превенцията и контрола на инфекциите трябва да се поддържат на текущи интензивни нива, за да се разкрият и да се прекъсне всяка верига на предаване. Въпреки това, след началото на дъждовния сезон, полевите операции ще бъдат по-трудни от сега нататък.“

СЗО също така съобщи, че усилията за реагиране са усложнени от активната и пасивна съпротива от различни общности в Гвинея, както и в Сиера Леоне.

„Ангажиментът на общността продължава да бъде предизвикателство в няколко места в Камбия, като УНИЦЕФ отчита голям брой на случаи на резистентност към ответните мерки в областта“, според последните данни на СЗО.

А „ангажирането на общността се оказа предизвикателство във всички четири засегнати префектури на Гвинея, с няколко докладвани случаи на насилие, насочено към полевия персонал през изминалата седмица.“

Предвид близостта на Гвинея-Бисау от неотдавнашния клъстер на случаите в северозападната гвинейска префектура Боке, два екипи за реагиране от Гвинея-Бисау бяха разположени до границата с Република Гвинея, за да се оценят няколко пункта за влизане и повишаване на чувствителността на общностите.

Към 31 май е имало 27 181 случаи на Ебола, най-вече в Западна Африка, със 11 162 смъртни случая.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова