Генералният секретар на НАТО на среща с Барак Обама във Вашингтон

0
977

Bilateral meeting between NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the President of United States of America.

Снимка: NATO

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше приет от американския президент Барак Обама на посещение в Белия дом във вторник. Двамата обсъдиха основните предизвикателства в областта на сигурността и силното трансатлантическо партньорство. Генералният секретар благодари на Обама за отговорно изпълняваната лидерска роля на САЩ в критични за Алианса моменти. Столтенберг акцентира още и върху Европейската инициатива „Увереност“, която той определи като „важен принос за трансатлантическата сигурност“.

„Където и да отида, аз срещам служещи от САЩ. Тяхното присъствие изпраща ясно послание – Америка стои зад Европа. Европа и Америка са заедно. НАТО ще защити всеки от съюзниците ни от всякаква заплаха.“ – сподели Генералният секретар.

Предмет на дискусия бяха и европейските съюзници, които допринасят за създаването на нови командни и контролни единици в Централна и Източна Европа. Двамата лидери не подминаха и заплахите, идващи от Близкия Изток и Северна Африка. Йенс Столтенберг обърна внимание на приноса на всички страни членки от Алианса към ръководената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава, отчитайки и подкрепата на НАТО към Йордания и готовността за подпомагане на Ирак и Либия. Генералният секретар подчерта и пълната ангажираност на организацията в Афганистан, визирайки провеждащата се в момента тренировъчна мисия там.

Не на последно място, Обама и Столтенберг обсъдиха агресивните руски действия в Украйна. Те се съгласиха, че мир може да се постигне само чрез пълното изпълнение на Споразумението от Минск и поискаха от страните в конфликта да водят диалог, изграден върху доверие и тласкащ към спазване на договорените ангажименти. Генералният секретар на Алианса постави акцент и върху подобените зашитни способности на Украйна и съобщи, че НАТО се задължава да подкрепи при нужда и другите си европейски партньори. Той стигна до извода, че страните членки трябва да положат двойно повече усилия в инвестициите си за отбрана, за да могат да реагират на предизвикателствата от изток и юг.

Междувременно Столтенберг обяви още миналата седмица, че следващата среща на върха на Алианса ще се проведе във Варшава, на 8 и 9 юли 2016 г. Американският президент се съгласи със финалното му заключение, че ключът към успеха остава единството между Северна Америка и Европа.

 

Източник: NATO

Изготвил: Даниел Янев