Бан Ки-Мун приветства възстановяването на дипломатическите отношения между Куба и САЩ

0
1479

jjjjj

Вчера (01.07.), Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, приветства обявлението, че САЩ и Куба ще отворят отново своите посолства в Хавана и Вашингтон, окръг Колумбия.

„Възобновяването на дипломатическите отношения е важна стъпка по пътя към нормализиране на взаимоотношенията“, се казва в изявление, публикувано от говорителя на Бан Ки-Мун.

В съответствие с принципите, върху които почива създаването на Устава на ООН, Организацията подкрепя усилията за насърчаване на едни по-хармонични и добри междусъседски отношения между двете държави, се казва още в изявлението.

„Генералният секретар се надява, че тази историческа постъпка ще бъде от полза за народите и на двете страни.“

На 7 декември 2014 г., Генералният секретар на ООН приветства началото на нормализирането на отношенията между Куба и САЩ, което остави в миналото десетилетия на враждебност.

Според твърдения на медиите по времето, като част от договорка, направена преди период от 18 месеца, САЩ са щели да възстановят изцяло дипломатическите си отношения с Куба и да отворят посолство в Хавана за първи път от 50 години насам, след освобождението на американския сътрудник, държан в затвора, в продължение на пет години.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова