Бан Ки-Мун призовава за незабавно намаляване на напрежението, като стъпка към политическото решение за Сирия

0
755
06-19-2014Damaged_Building
Снимка: OCHA/Gemma Connell

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, призова всички враждуващи страни в Сирия, да помогнат за деескалацията на конфликта, за да се осигури временно примирие за цивилните граждани в страната.

„Незабавното намаляване на напрежението е много необходима стъпка, в посока за политическото решение на конфликта“, се казва в изявление, публикувано от говорителя на Генералния секретар.

Генералният секретар на ООН взе под внимание факта, че Специалният пратеник на Организацията, Стафан де Мистура, докладвал на Съвета за сигурност, че сирийското правителство се е ангажирало със спиране на всички въздушни атаки и артилерийски обстрел над целия град Алепо, за период от шест седмици.

Решението на правителството е взето с цел да се позволи на Организацията на обединените нации, да изпълни пилотен проект, за безпрепятствено доставяне на хуманитарна помощ, като се започне с един квартал в Алепо и постепенно достигане и до другите.

Бан Ки-Мун припомни резолюцията на Съвета за сигурност 2139 (2014), в която се призовава за прекратяване безразборното използване на оръжия в населените места в Сирия, включително бомбардировки, и заяви, че очаква сирийското правителство да успее да осъществи своя ангажимент. Той добави и призив към всички въоръжени опозиционни групи в Алепо да прекратят обстрела над града.

В изказването си Бан Ки-Мун заяви, че през последните четири години на война, над 200 000 цивилни са загинали, като войната отприщи и най-голяматат бежански кризата на съвременната епоха. Това осигури среда, в която екстремистки групи и терористични организации като Ислямската държава в Ирак и Леванта (ISIL), са в състояние да процъфтяват.

Като припомня резолюции 2170 и 2178 на Съвета за сигурност, Генералният секретар подчерта, че не може да има военно решение на конфликта.

„Това е политически конфликт“, се казва в изявлението. „Прекратяването на убийствата, обръщането на нарастващата фрагментация на Сирия, изисква политически процес, основан на пълното прилагане на Женевската декларация от 2012 г., която е насочена към дълбоките корени на конфликта и да отговаря на стремежите на всички сирийци.“

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова